Дикме: Няма пробив в смесените райони, политиката на ГЕРБ там не е правилна
Дикме: Няма пробив в смесените райони, политиката на ГЕРБ там не е правилна / Sofia Photo Agency
Интервю на Йовка Йовчева с Мехмед Дикме
46519
Интервю на Йовка Йовчева с Мехмед Дикме
  • Интервю на Йовка Йовчева с Мехмед Дикме

Кандидатпрезидентската двойка Ивайло Калфин - Стефан Данаилов не са губещи в тези избори, коментира в изборната вечер пред Дарик напусналият ДПС бивш земеделски министър в кабинета "Сакскобургготски" Мехмед Дикме. Вярно е, че не са спечелили изборите, но гласовете, които получиха, ги получиха въпреки изявлението на Доган.

В нощта след първия тур на изборите лидерът на ДПС Ахмед Доган декларира, че партията му ще подкрепи кандидат-президентската двойка на БСП. Тогава социолози коментираха, че заявената от Доган подкрепа всъщност ще активира анти-ДПС настроенията и ще доведе до вот срещу Калфин. От ръководството на ДПС не коментираха официално резултатите от балотажа на президентските избори.

Според Дикме, ако се видят резултатите от първия тур, ще се отчете, че в Кърдажлийско и Разградско води кандидат-президентската двойка Калфин - Данаилов и не е било необходимо да се афишира „една помпозност", с което да се настрои вот срещу Калфин. „Калфин получи тези гласове въпреки изявлението на лидера на ДПС, защото не е отсега и не е тайна за никого, че изявленията на лидера на ДПС винаги акумулират антивот на българското общество, на българския избирател", коментира Дикме.

Мехмед Дикме не прие констатацията на ГЕРБ, че на тези избори управляващите са направили пробив в смесените региони. „В общините в смесените райони пробив от ГЕРБ изобщо не е направен, политиката на ГЕРБ там изобщо не е правилна. Когато от нула вземеш един или два мандата, винаги е успех, но имайте предвид, че ГЕРБ са постигнали максимума и оттук нататък, ако не дограждат, ще им бъде много трудно", каза още бившият земеделски министър. И добави, че управляващите имат още много работа, ако искат да съхранят този вот.

Той поздрави ГЕРБ за успеха и на президентския, и на местния вот, но ги предупреди да не се отдават на емоциите. „Нека да се върнат 15 години назад, когато България беше почервеняла и имаше една карта „Гордостта на Клара" - изцяло в червено и тук там четири-пет общини в синьо", каза Дикме. Той припомни още, че в Кърджалийско на местния вот през 1999 г. СДС имаха много по-успешен пробив - и кметът на община Кирково, и кметът на Кърджали бяха от СДС, както и мнозинство в общинския съвет в Кирково. А днес тези политически сили не могат да влязат с по един съветник в общинските съвети, каза още Мехмед Дикме.

Бившият министър подчерта, че ситуацията в смесените райони не може да бъде включена под общия знаменател на победители и загубили. Там се вижда, че хората искат и търсят промяна, обаче заедно с гаранции от хората, които да ги поведат. Мисля, че ГЕРБ все още не е стигнала до етапа да получи подкрепата на тези хора, заключи Дикме. По думите му контролираният вот на ДПС е основно в селата и сред възрастното население. Младите турци, които имат образование и които живеят в градовете, все повече не подлежат на контролиране и сами изразяват своя вот. От там идват и гласовете за Плевнелиев, посочи още бившият член на ДПС.

Дикме пожела успех на ГЕРБ в местната власт, особено в условията на икономическа криза. „Защото тези общини, които спечелиха ще искат инвестиции, хората гласуваха, за да се разкрият нови работни места. Ето дадоха всичко на ГЕРБ, за да не се оправдават с никой и да управляват - отговорността на управляващите сега е изключително голяма", коментира още бившият член на кабинета „Сакскобургготски".