Анализатори: Има място за нова формация, която да привлече уморените от стария тип политика
Анализатори: Има място за нова формация, която да привлече уморените от стария тип политика / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Има място за нова политическа формация в центъра или вдясно, коментираха анализатори на дискусия "Следизборната ситуация - нови моменти в политическия процес" в БТА. Организатори са фондация "Фридрих Еберт" и Институтът за политически и правни изследвания.

Георги Карасимеонов от Института за политически и правни изследвания определи изборите като вот на доверие към премиера Бойко Борисов. Изхабяването на Борисов от властта е ограничено, за разлика от ситуацията в предишните правителства, констатира Карасимеонов. При БСП той забелязва подем, макар да направи уговорката, че все пак е спорно доколко вотът за президент е бил партиен - Калфин не е партиен член, а Стефан Данаилов има своя собствена харизма.

Прогнозата на Карасимеонов е, че при запазване на сегашната ситуация, в следващия парламент ще влязат БСП и ГЕРБ, ДПС плюс максимум две малки партии. Той смята, че ако Меглена Кунева направи собствена формация, би могла в тази конфигурация да играе ключова роля. Страната има нужда от алтернативи, които да се вместят в двублоковия модел и такава формация, независимо дали центристка или либерална, може да привлече всички уморени от стария тип политика, смята той.

Според него "Атака" се е провалила и в това той вижда провал на агресивния радикализъм и ксенофобия.

Политологът Антоний Тодоров предупреди, че победата на Росен Плевнелиев може да се окаже Пирова - тоест цената да е толкова висока, че да обезсмисля самата победа. Тодоров отбеляза, че има безпрецедентно малка разлика между Плевнелиев и Калфин от 160 000 гласа и за първи път президентът е подкрепен от под 2 милиона избиратели, при положение, че до урните са отишли повече хора в сравнение с предишните избори. Освен това ГЕРБ се е оказала изолирана партия и няма стратегически съюзник в парламента, което означава голямо изпитание при всеки вот на недоверие, коментира той. Не може да се говори за двуполюсен модел на ГЕРБ и БСП, по-правилно е да се нарича двублоков или двупартиен. Той предупреди, че е прибързано "да се погребват" сините партии.

Живко Георгиев от "Галъп" допълни, че изборите са погребали не класическата десница, а по-скоро елита й. Затова той вижда възможностите за нова формация не само в центъра, но и вдясно. Георгиев смята, че има голям потенциал за нов политически субект. Според него отмира харизмата на Бойко Борисов, но той продължава да е основен ресурс на ГЕРБ. Георгиев смята, че не трябва да се подценява и националистическият вот, макар че Волен Сидеров вече е загубил способността да го персонализира.

Проф. Петър-Емил Митев очерта три основни сценария - пълзящ авторитаризъм, рестарт - тоест парламентарни избори, и третият - двупартиен модел на управление, за който обаче имало опасност да бъде камуфлаж на авторитарна тенденция. Той не се съгласи с мнението на колегата си Васил Тончев от "Сова харис", че ДПС не е използвало максималните си възможности за мобилизация на електората за президентския вот. Според Митев ДПС е направило каквото може в ситуация, в която вече не е на власт и е изправено срещу влиянието на Касим Дал.