Здравословно е партиите след престой във властта да минат в опозиция
Здравословно е партиите след престой във властта да минат в опозиция / снимкa: Sofia Photo Agency

В седмицата, в която заместник-председателят на НДСВ проф. Огнян Герджиков обяви, че след като изтече мандатът му напуска политиката, той е гост на предаването „Седмицата” на Дарик.

Как един политик узрява за подобно решение да напусне политиката?

Ами, знам ли точно каква е рецептата, но аз след края на първия мандат имах общата нагласа, че не трябва дълго да се задържам в политиката и още преди време така го обявих, преди няколко месеца даже в едно интервю го заявих изрично и наскоро препотвърдих това свое намерение. Смятам, че повече от 8 години в политиката едва ли е много здравословно за човек, който иначе има добра професия и, бих казал, и добра реализация.

Сега, как ще отговорите на онези, които без да ви познават, биха казали, че напускате потъващия кораб, вече се появиха и подобни коментари във вестниците?

Значи, аз съм категоричен, че корабът не е потъващ, и второ, аз го обявих, така, достатъчно отдавна и смятам, че това е далеч по-коректно, отколкото да се направи в навечерието на едни избори. Има достатъчно много време преди изборите. А що се отнася до потъващия кораб, то много пъти са ни предричали, че ние потъваме, но ние не сме потънали и смятам, че и не трябва да потъваме и едва ли ще се случи това нещо в обозримо бъдеще, в близка перспектива, тъй като все повече хора осъзнават, че НДСВ е необходимо не на себе си, а е необходимо на България, със своя, така, европейски манталитет и една по-умерена политика, икономически обоснована и без остри политически конфронтации.

Сега, проф. Герджиков, ако лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски обаче поиска все пак от вас да водите партийна листа за изборите, ще се съгласите ли, ще промените ли мнението си?

Това е изключително деликатен въпрос, изключително деликатен въпрос, защото от една страна аз съм човек с развито чувство за лоялност, от друга страна обаче си задавам въпроса това дали няма да бъде едно подвеждане на избирателите, което, така, едва ли е много коректно. Не знам дали ако се стигне дотам, предполагам, че няма да се стигне, но ако се стигне дотам, дали да не поискам изрично да бъда, да кажем, на последно място в листата, което ще означава, че аз ще участвам в предизборната надпревара, пропаганда, ако щете, нали, но с ясното съзнание и за всички, че последното място няма да е... да се стигне дотам.

А с какво смятате да се занимавате след това? Ще преподавате ли, друго нещо замисляте ли?

Ами аз това, което съм правил цял живот, или почти цял живот, преподавам с чувството за мисия, че обучавам млади, умни хора на право и успоредно с това осъществявам и консултантска дейност. Това са ми нещата, които от много дълги години ги правя и ми се струва, че ги правя сравнително добре.

Как смятате, защо има хора, които преживяват в политиката и от политиката, които не са в нея заради каузата, а заради облагите?

Знаете ли, политиката е едно заболяване. Значи, това е една болест, която някои много тежко се разболяват и не могат извън нея. Има други, които не толкова тежко ги поразява този бацил. При мен е във възможно най-леката форма, но усещането за власт например само по себе си е усещане, което за един мъж, така, е може би силен афродизиак или знам ли как точно да го определя. Освен това известно е, че за някои хора политиката дава допълнителни възможности за облагодетелстване, което за тях изглежда изключително важно. Докато човек, който има добра професия и добра реализация, струва ми се чувства по-комфортно, когато може да изкарва средствата по един по-различен начин от това да е във властта.

Как гледате на това, което се случва с коалиционния ви партньор ДПС, с който управлявахте и миналия мандат? Време ли е ДПС да си почине от властта, как ви изглежда на вас?

Малко лошо ви чувам и последните думи не ги чух.

Време ли е да излезе от властта ДПС, време ли е да си почине, как ви изглежда на вас това?

Сега, аз поначало смятам, че не е съвсем здравословно една партия много последователни мандати да бъде в управлението. Свидетели сме на това как комунистическата партия ни управлява 45 години и това доведе до много сериозни деформации и до една разруха в крайна сметка на икономиката ни, защото тази социалистическа икономика се оказа един колос на глинени крака и тя беше тръгнала да се срутва и се срути във всички страни. Така че е здравословно, бих казал, не само за ДПС, а за всяка политическа партия след известен престой във властта да мине известно време в опозиция, след това евентуално пак би могла да бъде във властта, защото настъпват неминуемо едни или други деформации в дълго време, упражнявайки власт.

А интересно за НДСВ дали ще се отрази здравословно да излезе от властта в опозиция известно време.

НДСВ е по-различна партия. Тя няма нищо общо с БСП, няма общо с ДПС. Ние сме електорален тип партия, която тепърва, така, започваме да изграждаме по-сериозни структури в страната и нямаме традицията на старите партии. Така че специално за НДСВ е малко по-особен случаят заради това, че сме прекалено млада партия, за да имаме достатъчно натрупани опит и да ни е здрав фундаментът тепърва трябва, така, да пускаме по-дълбоки корени в нашия политически живот, затова едно излизане може да се окаже, така, сериозно изпитание за НДСВ, но в крайна сметка така се калява всяка партия.

Сега, тази седмица лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски обяви, че в движението не стои въпросът за коалиция преди изборите. Как смятате тогава да се прескочи четирипроцентната бариера, сами?

Значи, това е, така, твърда позиция на НДСВ, че ние няма да се коалираме преди изборите. Това ще подейства изключително мобилизиращо на нашите членове и симпатизанти и аз съм убеден, и не съм единственият, който съм убеден, че ние имаме потенциала да прескочим четирипроцентната граница.

Тогава смятате ли, че анализаторите, хората, които го коментират това, че ще имате трудности, ви подценяват. Подценяват ли ви?

Ами, това е бивало още от първите месеци след 2001 г. Не знам дали си спомняте, но ни предричаха няколко месеца само и след това да се срутим с гръм и трясък. Ние не само не се срутихме, но изкарахме един твърде успешен мандат, а след това, в настоящия мандат сме в управляващата коалиция. Вярно е, претърпяхме известни сътресения, но това е, бих казал, нормално, всяка политическа формация е претърпяла такива сътресения. Но, разбира се, някои това са го направили в началото на миналия век, са казвали, като комунистическата партия, която се раздели на тесни и широки социалисти, но това става 1903 г., така че те са трупали много през годините. Да не говорим за дясното политическо пространство, колко роене на партии, на СДС-та, ОДС-та, ДСБ-та и т.н. Всичко това е динамиката на един политически живот в последните 20 години, която е изключително ясно изразена заради прехода, който за съжаление като че ли не иска да свърши.

След участието на НДСВ в управление съвместно с БСП има ли невъзможни коалиции за жълтата партия след изборите? Има ли партии, с които по никакъв начин няма да се коалирате например?

Аз не си падам по такива тържествени формулировки, които са крайни, нали - в никакъв случай, за нищо на света. Винаги крият един или друг риск. Но избирателят в крайна сметка е този, който ще подреди следващия парламент, и каква ще бъде конфигурацията засега е твърде неизвестно, защото от днешна гледна точка по един начин изглеждат нещата, но и след половин година те могат съществено да се променят в една или друга посока, така че ние имаме известно предимство като центристка партия, че сме, така, на относително наравно отстояние от двата полюса, което ни дава по-големи възможности за коалиране, отколкото едни по-ясно изразени десни или по-ясно изразени леви партии.

Точно в този контекст се заговори, че може да си партнирате с ДСБ.

Струва ми се, че точно това, което излезе в медийното пространство, това струва ми се беше в. "Стандарт", не отговаря на истината по този начин. Нали, там се приписаха някакви много тайни разговори между нашия лидер и Иван Костов. Тези неща са доста, така, твърде далеч от истината и в този формат се поднасят по един като че ли некоректен начин.

Ако БСП е партия на интелекта, както се заявява, а ГЕРБ на мускулите, както социалистите я окачествяват, то каква партия е НДСВ в този контекст, проф. Герджиков?

Аз мисля, че, така, ние добре очертана физиономия имаме още от началото като една европейска партия, с един много добър потенциал - икономически и юридически. Доказали сме се. Струва ми се, че няма съмнение, че от най-добрите министри в настоящия кабинет, това са министрите на НДСВ. Имаме един великолепен комисар в Европейската комисия в лицето на Меглена Кунева. Имаме, така, потенциал за много сериозни позиции в различни международни и световни организации. И предполагам, че в скоро време ще се чуят и други подобни добри позиции на хора от НДСВ, не само в страната, ами и в чужбина.

Много голяма роля за европейското лице има вашият лидер Симеон Сакскобургготски. Мислил ли сте обаче, че един ден може и да спре да му се занимава с политика и какво би се случило с НДСВ тогава? Възможен ли е проектът на НДСВ без него?

Ами, в това няма никакво съмнение, че Симеон Сакскобургготски играе не само решаваща и определяща, но каквато и да кажете роля, все ще е точно. Особено в първите години без него, така, струва ми се, че не би могло да съществува НДСВ. Но постепенно с годините НДСВ укрепва и започва, така, да се откъсва от... като рожба от своя родител. Защото Симеон Сакскобургготски е родителят на НДСВ, бащата на НДСВ. Така че той я укрепва постепенно и един ден, разбира се, е нормално да се мисли, че, нали, никой не е вечен, че НДСВ няма да има същия лидер, защото хората не сме така устроени, да живеем по 300 години например, а доста по по-малко. И затова НДСВ вероятно ще я има и доста след всички нас, не само след нашия лидер, но и след тези, които сега сме по-известни като членове на НДСВ.

Вие имате ли отговор на въпроса кой доведе мутрите в българския политически живот? Сега тази седмица, тази седмица и този въпрос се говореше.

Значи, не се чувствам достатъчно подготвен по тази тема. Трудно ми е да дам отговор на този въпрос и рискувам да сбъркам, а не бих искал да го правя.

Сега, някои биха казали, че и лидерът на НДСВ има някакъв принос, той сложи Бойко Борисов за главен секретар на МВР, сега пък той се спряга за бъдещ премиер, някои пък казват, че е мутра.

Сега, значи, разбира се, винаги е имало и ще има хора, които ще се опитват максимално да очернят НДСВ по различни начини, с различни инсинуации. Неща, които, за съжаление, са, така, известни в нашия политически живот. Струва ми се, че не прави чест на тези, които се опитват по този начин да представят ролята на НДСВ в България.

Ще ми се накрая да завършим като актуализирате една ваша метафора. Какво е времето в политическия живот на страната ни тези дни, професоре?

Ами, тук от известно време се наблюдават, така, доста бурни атмосферни процеси, с, така, черни облаци надвисват, с гръмотевици, от време на време, разбира се, проблясва и слънце. В крайна сметка слънцето е по-силно, то ще надмогне над облаците и постепенно ще се установи и по-добро време, надявам се, над българския небосклон.