Валентин Петров: Българският полицай няма право да стачкува
Валентин Петров: Българският полицай няма право да стачкува / netinfo
Директорът на Национална служба “Полиция” главен комисар Валентин Петров в предаването „Денят” на Дарик радио:

Проливен дъжд днес се изсипа над София, докато вървеше вашият парад, парадът на МВР. Това на хубаво ли е?

Вероятно. Ще ни върви по вода, надявам се, през следващата една година, от една страна, пък и показваме, че бихме могли и време да си поръчаме каквото е необходимо. До вчера бяха големи жеги, а днес, както виждате, хладничко.

Генерал Петров, 128 години история чествате в МВР днес. Кажете, гордеят ли се със своята професия българските полицаи? Престижно ли е в днешни времена, смутни, да си полицай?

А, вижте, аз не бих могъл да кажа дали всеки един полицай се гордее със своята професия, но повечето от колегите, които аз познавам, са горди и, така, с удоволствие и с достойнство вършат своята работа. Но си мисля, че крайно време е и обществото да се отнася с едно доста по-голямо уважение и по-голямо признание към техния труд, тъй като ние, общо взето, сме на прицел ежедневно и ежедневно от нас се иска все повече и повече. Разбирам, нормално и обяснимо е обществото да иска да живее в едно по-голямо спокойствие и всъщност това е и мерилото за нашия труд. Но многократно сме говорили, че българското общество, българските медии са особено взискателни към нас, за да не кажа прекалено.

А защо смятате, че българското общество най-вече не се отнася с нужното уважение към професията на, към вашата професия, към професията на полицая?

Ами само един пример ще дам, без да се разпростирам, тъй като бихме могли да говорим много дълго в тази посока. Когато спрат един автомобил за проверка, в която й да е от другите държави, да не говорим дали са тоталитарни или са от Европейския съюз, просто водачът и спътниците му остават в автомобила и… размяната на реплики просто не съществува - това, което се случва, това, което прави полицаят, глобата, която налага освен това се плаща веднага. Докато тук започват едни реплики, уволнения - утре ще ми донесеш акта, вие не сте достатъчно подготвени и т.н., и т.н. Реплики, които са познати на всички, и не мисля, че днес, на празника, точно трябва да ги коментираме. Самият факт, че някой си го позволява, говори за отношение. А в същото време ако полицията тръгне да респектира, започва един вой срещу нея и атаки за полицейска държава, за полицейщина и т.н.

Да ви питам на фона на масовите протести, заляли през последните месеци и седмици цяла България, каква е заплатата на един редови полицай? Защото празник, празник, хубаво е, ще говорим за празника, ама дайте да поговорим и, така, за истинските неща във вашата професия. Колко получава един полицай?

Ми, това е част... работата ни по тези протести е част от истинската ни работа. Всъщност обвиненията към нас и в тази посока са, така, доста предумишлени, защото о`кей, нека да ги има протестите, няма лошо в това. Но протестите трябва да бъдат такива, каквито са по закон и в крайна сметка там, където е разрешен протестът и законовите действия, които могат да извършват протестиращите. Ние ще охраняваме протеста и няма да дадем възможност за някакви, възникване на някакво социално напрежение, за сблъсъци с други хора. В 90 процента от случаите обаче протестиращите решават, че биха могли да ограничат правата на другите граждани - затварят улици, затварят пътища, блокират движението на другите хора и в същото време, ако полицията се намеси, започват едни упреци, обвинения - видите ли, вие ги бихте, вие ги бутахте, за да отстраните от пътищата или от кръстовищата.

Това е част от ежедневието ни. Безспорно и ние като всички други считаме, че заплащането на нашия труд не е адекватно. Защо? Защото в крайна сметка това са дни и нощи, и то един труд с висок риск за служителите. Но българският полицай няма право да стачкува и не блокира нито кръстовищата, нито пречи на другите граждани. Ние също имаме определени изисквания и очаквания от държавата, но сами разбирате, че тогава, когато държавата ни е в една такава ситуация, с такива финансови възможности все пак не бихме могли да очакваме заплати от порядъка на няколко хиляди евро, такива, каквито са заплатите на нашите колеги.

Добре, дайте обаче само... Заговорихме така или иначе за протестите и за това как полицията се справя с тях. Дайте няколко въпроса накратко да изчистим. Имаше ли според вас превишаване на правата на полицаите, които вчера се изправиха срещу протестиращите миньори от "Марица Изток"?

Къде бяха протестиращите миньори от "Марица Изток"? Къде е разрешен техният протест? Това направихте ли си труда да го проверите?

Аз предполагам, че те са нарушили част от територията, след което обаче…само няколко часа по-късно заместник-областният управител пък отмени, доколкото си спомням, заповедта на кмета на Гълъбово.

Все пак това са неща, които са свързани с политика. Аз тях не бих ги коментирал. Кметът какво е решил, областният управител дали е отменил заповедта на кмета или не, дали е законно или не е законно. Мен ме интересува за къде е разрешен протестът.

И ако не е разрешен на това определено място, как според вас трябва да се държи полицията? По този начин, по който се държа или по един по друг начин?

А по кой начин би трябвало да се държат протестиращите? Този въпрос задавате ли го? Протестиращите трябваше да атакуват полицаите, да ги бият и полицаите да мълчат и да не реагират?!

Ами, вижте, аз няма да изпадам в спор. Питам ви вашата преценка на директор на Националната служба "Полиция".

Аз смятам, че колегите ми действаха адекватно и не са превишили по никакъв начин своите права. Ако има някакви съмнения за такова нещо, считам, че има компетентни органи, които биха могли да извършат проверка и да се произнесат по въпроса. Още повече, че бяха отправени такива обвинения и аз мисля, че такава проверка вероятно ще бъде извършена, но какво виждате ние във всеки един случай сме подложени на такива атаки.

Аз разбирам, че министърът ще се срещне в понеделник с двата синдиката, които вчера му поискаха оставката именно заради случилото се с протестиращите миньори. Подскажете ми обаче какви новини да чакаме от една подобна среща.

О, аз не мога да кажа какво ще си говорят и нямам дори представа какво ще си говорят министърът на вътрешните работи и ръководителите на синдикатите. Нямам идея за това, но мисля, че най-малко полицаите са хората, с които протестиращите би трябвало да се сблъскват и най-малко хората, които преминават по дадени пътища трябва да бъдат потърпевши от действията на протестиращи. Спомняте си по какъв начин беше затворен Орлов мост преди само два дни от протестиращи в София и знаете, че тогава, когато движението на този възлов транспортен възел в София се затвори за 10 минути, си представяте какви задръствания стават. Колко хиляди хора да потърпевши от такова нещо.

Така е, генерал Петров, но аз се питам къде е мярката? Тоест има протест - той не е разрешен или е нарушено мястото, или е променено мястото на този протест, но пак казвам, къде е мярката? Тоест очевидно полицията трябва да си свърши работата, тя не може отстрани да стои и хаотично да гледа какво се случва. Но къде е мярката в употребата на силата, така че да не се стига до такива стълкновения? Аз ви казвам - гледам ги като зрител, може би, на телевизионния екран, защото очевидец на тях не съм била, но примерно грозна гледка беше това с миньорите. Някакъв човек, който аз днес разбирам, че се казва Кольо Колев, от главата му тече кръв върху българския трибагреник. Ей такива неща са видели и милиони като мен, които вчера са били пред телевизионните си екрани.

Категорично е така. Аз не споря с вас, но се надявам, че като гледате телевизия, вие гледате телевизия и по отношение на това, което се случва при протестите в други европейски страни. И виждате как действа там полицията. И съм убеден, че там такива упреци няма, защото една държава в крайна сметка е демократична тогава, когато се спазват правата на всички граждани и когато обществото и органите пазят правата на останалите граждани. Не могат протестиращите да нарушават правата на всички други. Представете си, че в този момент ваш близък пътува с линейка и от това зависи живота му - как ще стигне до лечебното заведение. Тогава как ще реагирате? Ще обвините полицията, че тя не е предприела необходимите действия, за да отстрани незаконните действия на хората, които са затворили пътя.

Да завършим тази тема от нашия разговор с думите на опозицията днес. Вие споменахте думата политика. Естествено, че в такива неща се намесва и политиката. Опозицията днес осъди този "полицейски произвол" и написа една специална декларация, в която се казва, че "слабостта на управлението ражда склонност към системно насилие". Вие съгласен ли сте с една такава диагноза?

Ами, аз не мисля, че изобщо може да бъде поставена такава диагноза, защото българската полиция показа в този период на преход, 17 години, че при всичките неща, които се случиха, при всичките ексцесии, които се разиграха по нашите улици и площади, тя действаше адекватно. Не изпусна нервите си и не създаде каквито и да било предпоставки за побоища, за убийства най-малко, не дай боже, това, което наблюдаваме в много от останалите страни по света. Но аз, не за първи път го казвам, за съжаление, това, което казват политиците, се определя само от това дали са на власт или са в опозиция. Тогава, когато са на власт, те казват, че полицията действа правилно, че действа добре, че работи добре. А тогава, когато са в опозиция винаги упреците са към полицията и казват - ето, виждате ли, полицейска държава, полицейщина, налага се някакъв терор върху хората, налага се тормоз. Попитайте обикновените хора какво искат те всъщност, попитайте обществото какво иска. В крайна сметка то иска ред, иска спокойствие, иска неговите права да са гарантирани и запазени. И всъщност нали от нашата работа... аз си мисля, че не са политиците, а са хората, които искат да живеят спокойно и да знаят, че когато са тръгнали от някъде до някъде, биха могли да стигнат, а не някой, който е решил, че ще легне на пътя и ще ограничи техните права, може да го прави безнаказано.

Добре, да се върнем към тази част с разговора, тя беше важна, в която казахте, че и вашата професия е трудна, и вие получавате малко пари, но няма как да протестирате. На мен ми е любопитно като няма пари, има ли мотивация у вашите служители за работа, защото тези неща, за съжаление, са често пъти взаимосвързани?

Да, определено са взаимосвързани тези неща, но аз мисля, че българският полицай е доста по-ниско платен от, не само от своите колеги в останалите европейски страни, но и от доста професии в самата страна. Така или иначе обаче мотивацията на колегите я има в една много висока степен и затова показателно е какви са резултатите. Като доказателство биха могли да се покажат резултатите от работата на полицията. През последните няколко години има един устойчив спад на ръста на престъпност и в същото време увеличаване на разкриваемостта на престъпленията. Засилва се ежедневно полицейското присъствие по местата, където има струпване на граждани, така наречените горещи точки, на които се извършват най-много престъпления. И всъщност тази по-добра работа на колегите предопределя и тези резултати.

Добре, тогава критиките от последния доклад на Европейската комисия към МВР и към това как тя се бори с битовата и организираната престъпност жегнаха ли ви, обидиха ли ви или ви звучат справедливо?

Вижте, зависи кой как чете доклада. Аз не знам да има отправени критики по отношение на битовата престъпност към нас. Не знам вие къде сте го прочели това. Обвинения по отношение на работата по организираната престъпност, корупцията определено има отправени, но разберете, че в този доклад не се оценява работата само на Министерството на вътрешните работи. Тези препоръки, защото аз не бих ги нарекъл упреци, тези препоръки са към държавата като цяло, към целия държавен апарат, към всички институции. И в крайна сметка, ако тръгваме да преодоляваме определени проблеми, то по-скоро бихме могли да се справим много по-бързо тогава, когато се премахнат условията и предпоставките за извършването на дадени видове престъпления или нарушения. И затова би трябвало тогава, когато се говори за организирана престъпност, за корупция, в ума на хората да не изниква единствено МВР и полицията, а да се сетят, че затова са призвани да се борят достатъчно още много други и държавни, и не само държавни организации.

Едно време генерал Борисов казваше - ние ги хващаме, вие ги пускате. И сега ли е такава ситуацията или не?

Ами знаете ли, аз не бих искал да влизам в конфликт с която и да е от институциите, но след като вие твърдите, че сте чели, надявам се все пак да сте го чели доклада, наистина да видите, че основните притеснения на нашите партньори и основните препоръки са свързани с. . . преди всичко бързината и ефективността на правораздаването.

Чела съм го. Чела съм го доклада много внимателно.

Надявам се. Аз затова казвам, че ще видите, че това, което казвам, наистина е така и че те разчитат на бързина и на ефективност при правораздаването. В крайна сметка те очакват едни осъдителни присъди. А нормално е един човек да възприеме нещата по този начин, тогава, когато става дума за десетки и стотици случаи. Надявам се, не мислите, че в стотиците случаи, в които полицията е събрала доказателства, прокуратурата е повдигнала обвинението и те са внесени в съда, във всичките тези стотици случаи полицията и прокуратурата не са представили достатъчно убедителни доказателства за получаването на съответните присъди.

Добре. Генерал Петров, празник е, дайте да завършим с един хубав, така, поздрав към колегите ви, към тези, които в момента ни слушат.

За нас всъщност това е ежедневие. Аз бих искал преди всичко да се обърна към колегите ни, които имаха възможността да празнуват, и към тези, които нямаха възможността да празнуват, защото и в днешния ден те бяха на работа. Да пожелая на тях и на техните семейства да са живи и здрави, да имат, така, по-здрави нерви, повече търпение и в крайна сметка да служат достойно на обществото и на държавата ни. Убеден съм, че те с достойнство го правят. И много късмет.