Таков: Не е възможно Димитров да е посочил арестуваните лица
Таков: Не е възможно Димитров да е посочил арестуваните лица / netinfo

Интервю с Лъчезар Таков, адвокат на Валентин Димитров, в предаването „Денят” на Дарик радио.

Бихте ли казали в какви отношения е бил вашият клиент с арестуваните днес четирима души?

Доколкото разбрах от информацията в пресата, са арестувани трима от бившите служители или настоящи служители на "Топлофикация" и едно други лице, което е разпитвано като свидетел по делото, в което Валентин Димитров е обвиняем за пране на пари. Отношенията, доколкото ми е известно, с първите трима са били чисто служебни. Нямам информация за някакви други взаимоотношения, дори неправомерни, с четвъртото лице, която е свидетел по нашето дело.

Въпросната Мая, за която ние говорихме преди малко с прокурора Джамбазов.

Да, мога само да кажа, че това лице е разпитвано в качеството на свидетел по нашето производство. Няма данни за някакви нерегламентирани или други контакти между Валентин Димитров и това лице.

Г-н Таков, бихте ли казали възможно ли е вашият клиент Валентин Димитров да е посочил четиримата души, за които в момента разговаряме с вас?

Не, защото това посочване може да стане само предвидения от НПК ред, а именно чрез даване на обяснения. Тези обяснения по закон следва да бъдат дадени в присъствието на адвокат. Нямам информация те да са давани пред останалите колеги, които са ангажирани с неговата защита. Аз днес имах среща с моя клиент. Ако е имало такъв разпит, аз трябваше да присъствам на него.

Имахте разговор с вашия клиент кога - преди арестите или след арестите?

Не, преди около два часа имах по съвсем друг повод. Обсъждахме линията на защита по делото, по което той има повдигнато обвинение.

Но Валентин Димитров е знаел за арестите, които вече са се случили или поне за два от арестите - на Георги Рогачев и на Емил Антонов, нали така?

Да, той ми каза, че е уведомен. За другите две лица не знаеше.

И какво мисли той?

Как да ви кажа, това нещо се очакваше с оглед изявлението на прокуратурата и дори на главния прокурор, че ще се търси отговорност за нарушенията в "Топлофикация" и на колективния орган, който я е управлявал. Просто не сме го коментирали в

подробности, тъй като нито аз, нито той сме запознати с постановлението за привличане към наказателна отговорност на тези лица, и заради това коментара ще го правим помежду си, след като се запознаем с тези материали, ако ни бъдат предоставени от прокуратурата.

Как говори за тях г-н Димитров, като за жертви или като за съучастници?

За последното е категорично, никога не е говорил като за съучастници. Напротив, разговорите, които сме имали, той ме е уверявал, пък и от документацията, с която аз съм се запознал, аз не забелязах да има данни за извършени престъпления от него в "Топлофикация". Казвам - на етапа, с който съм се запознал. Това е даже дори и преди започване на наказателното производство срещу него, тъй като аз съм се запознавал с материалите по ревизията, която му беше извършена от Агенцията за финансов контрол.

Ключовият свидетел Георги Рогачев, който се оказа в крайна сметка днес зад решетките. Как си обяснявате този развой на нещата?

Ами той, значи, след като се е озовал зад решетките, той вече не е ключов свидетел, тъй като, ако е в същото производство, след като е станал обвиняем, показанията му, дадени като свидетел, изгубват всякаква процесуална стойност. Отделно от това, както ви казах, аз такова твърдение от негова страна не съм срещал при запознаването с неговите показания. А пък едно твърдение, че парите, които са намерени по сметката на Валентин Тодоров... Валентин Димитров, извинете, в Австрия, са от злоупотреби в "Топлофикация", има клеветнически елемент, тъй като до момента такива доказателства няма по делото, по което аз го защитавам.

Г-н Таков, въпроси от колегата ми Богдана Лазарова. Много бих искала да питам, г-н Таков - струва ми се, че по всичките четири дела се разследват едни и същи 17 милиона, по един и същи начин източени и присвоени от Валентин Димитров и съответно групата, която днес виждаме около него, не е ли по-логично, не е ли по-трудно всъщност в четири отделни дела това да се разследва в три различни институции - ГДБОП, дирекция на полицията и Националното следствие, не ли по-логично това да остане в едно дело и по-бързо да приключи?

То не само е по-логично, но и законът изисква едно лице да бъде разследвано само за едно престъпление. Недопустимо е различни органи, натоварени с функции по разследването, да разследват едно и също престъпление, тъй като съществува изрична законова забрана. В тази връзка аз отдавна съм поискал обединяването на всичките дела - имат един и същи предмет в разследването, но прокуратурата засега не се произнесла по този въпрос.

Има ли срок, в който трябва да го направи това произнасяне?

Всъщност прокуратурата, тъй като тя е господар според нашия закон на досъдебното производство, и параметрите на едно разследване се определят точно от органите на прокуратурата. То не само че, както казах, е противозаконно, но и доста скъпоструващо на данъкоплатеца, тъй като да се занимават различни структури с едно и също престъпление изисква много средства в крайна сметка, които се плащат от българския гражданин.

Има ли сметки в други държави вашият клиент? Знаем, че търсят във Великобритания. Главният прокурор лично помоли.

Мога да ви кажа, че в частен разговор с моя клиент той ме е уверил, че няма никакви други сметки. Не знам, ако има такава информация от прокуратурата, вероятно се касае за друго лице със същите имена.

Много любопитно - втори Валентин Димитров със сметки във Великобритания. Г-н Таков, последен въпрос - все още ли смятате, че делата срещу вашия клиент са просто прах в очите на Брюксел? В случая две седмици преди членството ни в Европейския съюз.

Как да ви кажа, все пак едно разследване, което се провежда от близо шест месеца, не мога да го определя, че е прах в очите на Брюксел. Но начинът, по който то се води, се различава съществено от другите дела, по които, нали, българските дознатели и следователи работят. Аз бих пожелал с такова усърдие да се водят всички дела, защото именно това ще бъде лицето на българския правоохранителен ред пред Брюксел, т.е. пожелавам прокурорите и следователите да водят със същия хъс и усърдие всички дела, по които те са натоварени с такива функции.