Спират сделките за имоти с фалшиви документи с обновяването на кадастъра
Спират сделките за имоти с фалшиви документи с обновяването на кадастъра / Sofia Photo Agency
Гражданите, които не спазят крайния срок и не представят документите на имотите си за регистрация в кадастралната карта, няма да бъдат глобявани. Те ще имат възможност да се регистрират в следващите месеци, каза в интервю за Дарик началникът на Службата по кадастъра в София Станислава Динкова. По думите й вписването в кадастъра не носи никакви рискове за гражданите, а точно обратното. Целта е да се постигне по-голяма яснота за собствеността върху имотите в страната и да се ограничат измамите при покупко-продажбата с фалшиви документи.

Предстои за в бъдеще да се открие производството на и за други райони в Столична община, но това ще става поетапно, за което ще бъдат своевременно информирани хората, за да знаят хората какво става на територията на района по отношение на кадастъра. Като залегнали срокове за предаване на кадастралната карта е датата 2 април. След това имаме обявяване в „Държавен вестник”, приемане на възражения от граждани, одобряване на кадастрална карта.

Какво трябва да направят гражданите, какви документи трябва да имат?

Те трябва да представят документите си за собственост на съответните недвижими имоти, било то сгради, поземлени имоти и самостоятелни обекти в сгради, каквито са апартаментите, магазините и гаражите. Представят ги пред фирмата, която е организирала работно място и приемна в сградата на съответната община на Район „Младост” и на Район „Люлин” съответно, актът за собственост, придружен със скица, където има за самостоятелните обекти, а ако имат и строителни книжа, архитектурни проекти, за самостоятелните обекти. Но това не е задължително, просто, ако ги имат, а не допълнително да търсят такива документи. Информацията, която трябва да се събере е огромна. Имаме информацията, че самостоятелните обекти са над 50000 във всеки район, което предполага и толкова собственици.

Колко граждани са направили това?

За съжаление първоначално нямаше голям интерес от самите собственици и имаше малко застой, докато сега почват да се появяват повече заинтересовани и представят документите си. Все още има време да си представят документите, така че няма нищо притеснително по отношение на този срок.

Това доброволен процес ли е или е задължителна регистрацията?

Този процес е регламентиран в закона за кадастъра и имотния регистър. Собствениците освен права имат и своите отговорности, които са регламентирани в Закона за кадастъра – те трябва да представят документите за фирмите изпълнителки на по създаването на кадастрална карта и кадастралния регистър.

Подлежат ли на санкция, ако не спазят крайния срок?

За съжаление санкция не може да се приложи. Голяма част от собствениците се съобразяват само с правата си, не поемат отговорността да представят тези документи. Срокът трудно може да бъде удължен, но има срокове, в които те допълнително могат да представят своите документи за собственост.

Интервюто със Станислава Динкова чуйте в звуковия файл.