Семов: Предлагам да променим правилата на държавата чрез нова конституция
Семов: Предлагам да променим правилата на държавата чрез нова конституция / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Семов: Предлагам да променим правилата на държавата чрез нова конституция
45424
Семов: Предлагам да променим правилата на държавата чрез нова конституция
  • Семов: Предлагам да променим правилата на държавата чрез нова конституция

Закон за конфискацията на имущество, придобито от престъпна дейност е нужен, но не такъв като този, предлаган от министъра на правосъдието Маргарита Попова. Така кандидатът за президент на РЗС Атанас Семов коментира намерението на управляващите да го внесат в същия му вид, въпреки че парламентът вече веднъж го отхвърли. Той отново каза, че като кандидат за президент предлага да бъдат променени правилата в България чрез нова конституция, която да предвижда хората да могат да отзовават всички заемащи изборни длъжности, да могат да избират пряко окръжния прокурор и председателя на окръжния съд, да се намалят народните представители от 240 на 100 души, да предвижда възможност за гласуване на вот на недоверие на отделен министър. Ето какво още каза Атанас Семов пред Дарик:

Какви проблеми поставиха пред Вас жителите на Съединение като кандидат за държавен глава на РЗС, пред лидера на партията и съответно кандидата за кмет?

Жителите на Съединение на практика поставиха същите въпроси, които поставят в много общини, където ГЕРБ управлява. Това са въпросите на неудържимата корупция, на затварянето на училища. Три училища са затворени в последния мандат, улиците са съсипани и като цяло общината е с нарастваща безработица и изключително намалени доходи.

Огромният проблем е, че хората са травмирани от факта, че ГЕРБ издигат знакови мошеници за кандидати за кметове, така, както го направи във Варна, в Сливен, в Ямбол, на много други места. По същия начин е и в относително малкото, но знаково населено място и община Съединение.

Огромната драма на хората е, че виждат, че корупцията изяжда цялата мощ на държавата и разбират, че масовата бедност се дължи на тоталната корупция. И тъкмо затова посрещат с огромен интерес нашите послания, защото ние предлагаме не просто свалянето на днешното корупционно правителство на ГЕРБ, а изцяло нов модел за държавата, който да направи възможно ликвидирането на едрата корупция, който да направи възможно да се спре изтичането от държавния бюджет на три до пет милиарда лева на година само заради големите корупционни схеми. Три до пет милиарда, които могат да бъдат предоставени на бизнеса, на който държавата е най-големият длъжник и междуфирмената задлъжнялост е надминала 200 млрд. лв. Да бъдат предоставени на образованието, защото само за две години от управлението на ГЕРБ са затворени 82 училища в страната. Да бъдат предоставени за спасяването на тези населени места, в които бяха затворени болници, както е в Девин, където отивам утре. И да бъдат предоставени на бедстващите граждани, чиито доходи не са повишени и които живеят много под прага на бедността, на границата между физическото оцеляване и абсурда.

Какво би могла да стори президентската институция в борбата с корупцията? Питам ви, защото на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност се реши да се направи проверка на незаконно богатите у нас вследствие на Катуница.

Тази проверка би трябвало да започне с участниците в Консултативния съвет за национална сигурност. Гледайки ги, аз имах чувството, че присъствах на премиера на книгата „Олигархичният модел в България". Там се бяха събрали авторите на олигархичния модел, бащите, покровителите и създателите на модела „Цар Киро", подредени по списъка на партиите, управлявали България в последните 15 години. Няма как те да променят държавата, след като именно те я докараха дотук. С много активното съучастие на ГЕРБ в последните четири години в местната власт и последните две в изпълнителната власт. И тъкмо затова аз като кандидат за президент предлагам не просто да не допусна Плевнелиев и чрез него Борисов да овладеят президентската институция и по този начин съдебната система, а да променим правилата на държавата чрез нова конституция. Президентът има право на законопроект за нова конституция, по настоящата той може да внесе такъв проект в Народното събрание и да предизвика избори за Велико народно събрание, което да приеме нова конституция, която да предвиди възможност гражданите да отзовават пряко всички изборни длъжности за корупция, безхаберие или безпомощност в управлението. Която да предвиди, че броят на народните представители ще бъде намален от 240 на 100, че ще има възможност за гласуване на недоверие на отделен министър, когато за него има факти за злоупотреба с власт или за корупция. И ако имаше подобен текст в Конституцията, ние щяхме отдавна да сме се отървали от превърналия се вече в реална заплаха за националната сигурност вътрешен министър Цветанов. В новата конституция президентът може да предложи окръжният прокурор и председателят на окръжния съд да се избират пряко от гражданите. И ако това беше записано, абсурдът „Цар Киро" щеше много отдавна да е прекратен. Ако гражданите на Пловдив и Пловдивска област избираха сами окръжния прокурор пряко, те много отдавна щяха да са го принудили той да е взел радикални мерки срещу безчинствата на Цар Киро и на десетки други като него, които вилнеят в цялата страна. Повтарям, не само ромски лидери, но и други олигарси от най-високо до ниско, регионално равнище.

Доколко законът „Попова" с идеята за конфискация на имущество без влязла в сила присъда, е път към решаване на проблема с корупцията?

Такъв закон е нужен, но не във вида, в който Попова го внесе. Неслучайно тя бе бламирана и от собственото си мнозинство в парламента.

Понеже Борисов твърди, че отново в същия вид ще бъде приет.

Борисов е човек, на когото не може да се вярва, дори в рамките на един ден, камо ли в рамките на един мандат. Но какъвто и да било закон за конфискация да се приеме, без базови промени в конституцията, които да предвиждат ефективни механизми за граждански контрол над властта, нищо не може да бъде променено.