Праматарски: Тити Папазов може да победи Борисов на вота в София
Праматарски: Тити Папазов може да победи Борисов на вота в София / netinfo
Константин Папазов може да победи Бойко Борисов и да бъде новият кмет на София. Това заяви в интервю за Дарик лидерът на Демократическата партия Александър Праматарски.

В понеделник стана ясно, че Демократическата партия издига кандидатурата на треньора на националния отбор по баскетбол Константин Папазов за кмет на София. Пред репортера Теодора Симова Праматарски не скри притеснението си от това, че миналата есен Папазов беше в инициативния комитет за издигането на Георги Първанов за втори мандат на „Дондуков 2”.

Това беше първият въпрос, който лично му поставих на срещата, която имах с него. Държах да получа първо този отговор, защото не искаме да има дубльори, поставени лица, искаме много ясна кандидатура. И го попитах точно това. Между другото, бях озадачен – аз го познавам, макар и бегло от преди това, когато разбрах, че е в този инициативен комитет, също доста се учудих. Даже бях изненадан, точно защото знам потеклото му и че е дясно мислещ човек. Първият въпрос беше точно този, на който Тити ми отговори в негов стил: „Разбери, аз съм десен, но като гражданин кандидатът Първанов повече ми хареса от вашия. Не съм политически ангажиран с никого, реших, че това е по-добрият кандидат. Т.е. няма нищо партийно или политическо като оценка.

Не смятате ли обаче, че това би повлияло на резултата му на 28 октомври?

Надявам се да не повлияе не за друго, а защото – аз ви казвам отговора, който получих от него, и след като аз, който винаги съм бил политически противник в Първанов и продължавам да съм, съм преценил, че една такава честна и ясна позиция защо е направил едно нещо, е много по-разбираема, отколкото разни други хора, които се бият в гърдите, че са десни, а се опитват да мишкуват. За мен това не е проблем. Важните неща са има ли потенциала, има ли желанието, има ли хъса за това нещо. Още нещо, което ми хареса в него – той каза: Аз искам, ако бъда ваш кандидат, да работя за София, да остана в съзнанието на хората като човек, който нещо е направил. И каза, обещавам, ако стана кмет, няма да правя собствена партия, както правиха всички досегашни кметове. Няма да тръгна да печеля кметско място, за да стана министър-председател, нямам такива амбиции, искам да работя за София.

Убеден сте, че той ще стигне на балотаж?

Той никога е в живота си не се е борил за второ място. Смятаме, че не само ще стигне до балотаж, но се надяваме това да бъде новият кмет на София, искаме промяна на статуквото.

Анализатори прогнозираха пред Дарик, че колкото и откровен и прям да е този човек, той ще отклони гласове и ще направи възможна победата на Бойко Борисов още на първия тур.

Не знам кой от двамата е по-десен, но ако гледаме биографиите на двамата, много ясно е, че Тити е десният кандидат. Що се отнася до отклоняване на гласове, аз питам: Да отклони гласове от кого, има ли други кандидати от десницата в момента, които са издигнати? Доколкото имах разговор със СДС, те са готови да подкрепят Бойко Борисов. Разбира се, това е тяхна позиция, но аз смятам, че това е подкрепа на сегашното статукво, а не промяна. В този смисъл не виждам какви гласове от кого отбива такъв кандидат. Ние не желаем това да бъде наша кандидатура, ние предлагаме за кандидатура на десните партии.

Кои очаквате от десните партии да ви подкрепят, предвид намерението на ДСБ да излъчат собствена кандидатура, цитирахте мнението на СДС, което върви в посока Бойко Борисов.

Не съм разговарял официално с никого. Между другото, единственото условие, което Константин Папазов постави пред мен, е това да се случи след 22 август, когато му изтича ангажиментът с националния отбор, защото знаете, сърцето му е в баскетбола. Надявам се, ще имам разговори с останалите колеги, всеки един от тях е в правото си да каже своите мотиви. Но вече имам индикации от някои колеги, че кандидатурата е добра и че я одобряват, така че може да се получи много по-широка подкрепа, и не само от партии, но и от други формации.

Загатнете кои колеги…

Мисля, че не е коректно преди да водя официални разговори, но има и други десни партии, които смятат, че кандидатурата е положителна. И което е по-важно – че тази кандидатура няма да подкрепя Бойко Борисов, а ще бъде алтернатива.

Ще търсите персонални срещи с лидера на СДС, на ДСБ?

Да, и с земеделците на Стефан Личев…