Няма опасност от режим на тока
Няма опасност от режим на тока / netinfo

Директорът на Централното диспечерско управление към НЕК Митьо Христозов

Г-н Христозов, вие имате разчети. Какво сочат вашите разчети? Чака ли ни наистина режим на тока през зимата, ако бъдат затворени част от блоковете на ТЕЦ "Марица-изток" 2 и 3?

Значи, аз смятам, че при съвременните условия да говорим за режим е пресилено, но просто електроенергията може да поскъпне, защото евентуално трябва да се купува от други места. Нашите баланси, които са направени, предвиждат една нормална работа на всички електросъоръжения в нашата система и през следващата зима, отчитайки и тези, които са в рехабилитация в момента. Според мене при тази възможност на работа на централите, вероятност на работа на централите, опасност от режим на ток няма.

Без колко от блоковете на, специално ако говорим за енергийния комплекс "Марица-изток", без колко от блоковете енергийният ни баланс няма да пострада? Иначе казано, популярно да кажем няма да стигнем до режим на тока.

Трудно ми е да определя, защото това е все пак една прогноза, която се прави при средни климатични фактори за един бъдещ период, средна водна приточност, средни температури. Защото температурите през зимата могат да бъдат и много ниски, могат да бъдат и както изминалата зима, която беше пък много мека. Ако се повтори подобна мека зима, действително много мощности могат да бъдат, така да се каже, ненужни за покриване на вътрешното потребление в страната. Ако е много студено, ще ни трябват всички мощности, които ние сме разчели в нашия режим.

Факт е, че има сериозно забавяне в ремонта на няколко от блоковете в енергийния комплекс. Да дадем достъпен пример. Какъв може да е недостигът на тока, ако изпълним евроизискванията и наистина тези мощности спрат да работят на 1 януари 2008 г., защото не отговарят на изискванията? Имаме си директиви на ЕС, които трябва да спазваме. Неща, които може би не са много популярни и достъпни на нашите слушатели, но е факт, че тези директиви трябва да се спазват.

Имаме алтернативи. Нещо, което за даден момент се нарушава, то всеки си търпи санкциите за нарушението. Така че другият вариант е да активират дейността си с оглед да си изпълнят това, което е по изискванията по директивите, тези, които са отговорни за това.

От актуалното състояние в момента какъв недостиг на ток се очертава? Казахте, че не може да говорим с точни цифри. Наистина става дума за сложни разчети, но на фона на, да кажем, постоянното потребление на електроенергия в София например какво ще ни се окаже в недостатък като количество енергия, при положение че там нещата се окажат проблеми от началото на следващата година?

Значи, това са няколко ако-та.

Сложих ги, да, много условни части имаше този въпрос.

Тъй като вие знаете, ние в началото на тази година спряхме два реактора в Козлодуй още, това са 880 мегавата, с което драстично намалихме възможностите за износ.

То от това дойде проблемът.

Това предполага, гледано отсега и като някаква апокалиптична картина, че. .. да липсват още над 1000 мегавата мощности. И действително при една средна климатична зима, в смисъл нито много студена, нито много топла, вероятно няма да ни достига поне половината от това, което ще липсва, вероятно някъде около 500 мегавата. Но аз се надявам, че това няма да се случи.

Добре, да поговорим за вариантите, какви са ни вариантите? Продължават тези неремонтирани мощности в "Марица-изток" да работят, плащаме санкции, които ни се налагат, и може би това се отразява и на цената на тока, или внасяме ток. Това ли са вариантите, единствените възможни?

Варианти максимално да си подготвим, ако се случи такъв сценарий и се развият нещата, вариантът е да подготвим всички останали мощности да работят на максимума си в съответни режими на най-критичния период през зимата. Другият вариант, който казвате, е евентуално да си внасяме ток, но това предполага едни доста високи цени и дали ще го намерим, защото страните около нас също изпитват дефицит през зимния период, може би с изключение на Румъния всички останали.

Тъкмо това щях да ви питам. Имаме ли изобщо откъде да внесем ток и, така, можем ли да осигурим ток на, хайде да не кажа, конкурентни, но добри за нас цени от региона?

Не, според мен, отчитайки някои индикации като търгове за следващия период, цените няма да са по-ниски от 70 евро на мегаватчас, ако трябва да внесем.

Това в сравнение с нашите си цени, на нашите производители на електроенергия, да съпоставим, слушателите не са много в час за цени на производител точно в тази сфера. Аз мога да говоря за цени на едро.

В пъти.

Значи, това предполага два пъти по-високи.

Два пъти по-високи бихме могли да намерим. . .

Да, да.

. . . за внос на ток.

Именно, ако се налага такъв внос.

Друг вариант е. . .

Да, кажете. Вторият вариант, друг вариант.

Друг вариант е евентуално иницииране за блоковете в АЕЦ "Козлодуй".

Говорите за затворените вече блокове?

Да, за затворените блокове.

То това ще е доста дълъг процес и. . .

Вариант, който можем да приложим с известен риск, е да ползваме и резервите, с които обезпечаваме енергийната сигурност на страната, частично да ползваме тези резерви.

Това е т.нар. студен резерв ли?

Да, да. Втората част . . .

То има ли ресурс при. . .

. . . . . студения резерв.

. . . при сериозен недостиг да се включи той и да подпомогне, да не се стига до режими?

Казвам ви - това вече не обезпечава гарантирана сигурност на електроснабдяването на страната. Тоест има вероятност някои потребители за кратки периоди да останат без електроенергия наистина.

Да.

Особено при една по-висока аварийност в работещите съоръжения.

Това е доста притеснително. Хубаво е отсега още да се говори по всички тези въпроси, защото вариантите, колкото и да са хипотетични и да задавам въпросите към вас с много ако, са съвсем реални и всичко това може да се случи. Казахте сам, че ако изобщо намерим откъде да внесем ток, той би струвал два пъти повече от този, който сами си произвеждаме. Факт е, че това автоматично не би вдигнало цената на тока за крайния потребител, но определено би се отразило на цената, която се сборува вече - произведеният наш ток и този отвън.

Да, въпреки че този внос би бил като. . . от общото потребление малко, то дори . .. като мегават изглежда. . .

Какво количество. . .

. . . много, от порядъка на 600 - 700 мегавата например, е този е най-черният вариант, който би могъл да се получи, но като енергия това е, как да ви кажа, по-малко от 3-4 процента от общото потребление в страната.

Толкова бихме могли да си позволим да внесем отвън. . .

Не, толкова. . .

. . . или се нуждаем?

. . . толкова няма да ни достига.

Да, разбрах ви. Има още един леко смущаващ според някои аспект на всички тези проблеми - че от 1 юли се отваря пазарът на електроенергия и всеки лицензиран търговец би могъл да продава по договорени от него цени ток и на външни клиенти. Има ли според вас такава опасност, и без това е критично за нас положението като енергиен баланс, а може да се окаже, че токът, произведен в България, да се окаже изнесен, защото там цените, навън, са по-високи и можем да го продадем по-скъпо?

Според мен това трябва да бъде регламентирано с регулаторната рамка за второто полугодие на 2007 година. Аз смятам, че независимо от това, което пазарът дава за освобождаването, търговия извън страната с електроенергия, приоритетът за обезпечаване като първи приоритет за вътрешно потребление, трябва да се запази при всички обстоятелства.

Кой и как може да запази този приоритет, да гарантира, че първо задоволяваме нашия си пазар и после правим пари от продажба на ток?

Значи, това може да бъде гарантирано. . . да се експортира само това, което системата може да отдели за експорт извън пълното задоволяване на вътрешното потребление в страната.

Сигурно слушателите. . .

Но това трябва да бъде регулаторно регламентирано. И очакваме да стане до края на този месец това.

Да, от страна на изпълнителната власт.

От страна на регулаторната комисия.

Да разбирам ли, сигурно слушателите са надали едно ухо само като са чули дори темата, че говорим за потенциална възможност само за режим на тока, че вие сте по-малко оптимист или повече оптимист за тези възможности и че няма да се допусне подобно спиране на тока в страната през зимните месеци, все пак сме 21 век, ще се намери механизъм, който да компенсира недостига?

Значи, аз съм повече оптимист в тази насока и смятам, че ние няма да допуснем и не трябва да допуснем подобно нещо, като използваме всички възможности, които можем да реализираме дотози момент. Според мен време имаме да реагираме на такава една перспектива и да не се получи такъв срив.

Дано и останалите институции, от които зависи това нещо, да ви съдействат в тези ваши усилия. След малко тук в студиото ще разговаряме и с председателя на енергийната комисия в Народното събрание господин Рамадан Аталай. Аз ви благодаря за това включване. Ще следим новините откъм вашето Централно диспечърско управление към НЕК.