Музикално 13 на Евровизия
Музикално 13 на Евровизия / netinfo

Йоргос Алкайос ще представи южната ни съседка на "Евровизия". Известният гръцки изпълнител ще пее на първия полуфинал на 25 май в Осло. Любопитен е фактът, че той ще излезе на сцената под №13 - също като българския изпълнител на "Евровизия" Миро, който обаче ще представи страната ни на втория полуфинал на 27 май. Повече за гръцката песен на конкурса (Giorgos Alkaios или) Йоргос Алкайос разказа пред Тереза Захариева.


За какво се пее в песента "Опа", с която ще се представиш на Евровизия?

Преди всичко "Опа" е един вид израз. Тук в Гърция го използваме, когато танцуваме, когато се забавляваме, когато сме щастливи. Но той също може да се използва и когато искаме да се отървем от проблеми или лоши чувства, тогава просто казваш "Опа". Така че в текста на песента не става дума само за забавление, щастие и танци. В нея се пее затова да сме щастливи с многото проблеми, които имаме. А проблеми имат всички страни, въобще цялата планета. И не става дума само за икономическата криза. Истината е, че ние вярваме в позитивната енергия. Просто сме такива. Искаме да продължим напред с усмивка. Ние сме музиканти и искаме да споделим песента "Опа" с всички хора. Нека се забавляват и да не бъдат тъжни.

В Осло гръцката песен няма да бъде представена само от теб. На сцената ще излязат и твои приятели - музиканти и танцьори. Кои са те?

Ние сме една приятелска компания вече 12 години. Пътуваме на ваканции заедно, празнуваме заедно, работим заедно в студиото. Истината е, че през всички тези години дори гледахме заедно "Евровизия". Преживели сме всичките й вълнуващи моменти. И сега сме много щастливи, защото ще станем част именно от този конкурс.

Чухте ли вече българската песен за "Евровизия" и какво мислите за нея?

Да, разбира се. Първо това е едно от малкото денс парчета в тазгодишния конкурс. Смятам, че песента ще донесе успех на България. Харесва ми и изпълнителя. А и както изглежда, той не е просто певец, а истински артист. Наистина ви желая успех и смятам, че песента ще има доста добро класиране.

И двете песни на Гърция и България са на техните родни езици. Смятате ли, че щяха да имат повече шансове за победа, ако бяха на английски?

Вижте, гърците решиха, че трябва да изпратят песен, написана на гръцки. А и аз вярвам, че самата музика е нашият език. Миналата година гръцката песен беше на английски и тя се справи доста добре. Елена Папаризу също спечели с парче с английски текст. Вярвам, че просто дойде времето Гърция да опита с песен на нейния език. Мисля, че същото се е случило и с България.

Цялото интервю четете в Zar.bg

Музикално 13 на Евровизия
netinfo