Митрополит Симеон: Няма да допусна друг в епархията си!
Митрополит Симеон: Няма да допусна друг в епархията си! / снимка: sxc.hu
Митрополит Симеон: Няма да допусна друг в епархията си!
24158
Митрополит Симеон: Няма да допусна друг в епархията си!
  • Митрополит Симеон: Няма да допусна друг в епархията си!

В родната църква или кавги, или нищо. Скандалът този път е около отстраняването на близо 90-годишния митрополит Симеон от Западноевропейската епархия със седалище Берлин. На 1-ви декември Светият синод го освободи заради това, че здравето му не позволявало да се грижи в достатъчна степен за епархията, тъй като често пътувал до Щатите, за да се лекува. Владиците не одобряват и близките отношения на неговия викарен епископ Тихон с представителите на католицизма заради снимка, на която той целува ръка на папата, и затова не уважиха решението на дядо Симеон именно епископът да управлява епархията. Пратиха за временно управляващ Старозагорския митрополит Галактион, а още преди той да е стъпил в Берлин, в Светия синод заваляха протестни писма на българи зад граница заради агентурното минало на този владика. В едно от протестните си писма до синода дядо Симеон се закани да съди Българската православна църква в Страсбург, ако не бъде възстановен на поста.

Ето какво каза в специално интервю за Дарик митрополит Симеон:

Това, какво се случи в Светия синод, направо ще го кажа, че е неканонично. Просто не мога да разбера как може синодът да вземе такова решение, което е неканонично и неуставно. Това, което те написаха, измислиха, нещо като добавка, че митрополит, който не живее за две години в своята епархия, се уволнява. Това е неканонично. Това решение има право да вземе само един народен църковен събор. Аз им писах и им казах, че не приемам такова решение. И до ден-днешен съм на тези позиции. Аз никога няма да нарушавам закона и канона, за това не приемам. Не може да се говори така, че ние като добри християни трябва напълно да изпълняваме волята и мисията на нашия Господ Исус Христос. Да живеем в мир като християни и като православни. Ние държим сметка, че някой е целунал ръка на папата, че как така. Време е ние всички християни да се обединим и да живеем в мир и любов. И накрая ви казвам. Няма да отстъпя и ако Светият синод не се почувства малко виновен и да прояви тази христова любов, и да се възвърне моят статут, в моята епархия, т.е. да се върна като митрополит, епископ Тихон да си бъде мой викарен, и да бъде управляващ моята епархия, ако не се възприеме това нещо, аз ви го заявявам: Искам - не искам ще намеря друг път, където има повече канони и закони.

Какъв друг път?

Ще кажа на Светия синод. Ако Светият синод не ме приеме и прати там някой друг, както иска да праща някой друг митрополит за шест месец, няма да допусна никой друг човек да идва, да руши мира в нашата епархия. Ще чакам поне някой от Светия синод да излезе, поне да каже, ако имат тази морална сила, някой от името на Синода да каже: „Направихме грешка и се възстановява същото положение и статут в Българската православна западноевропейска епархия", която аз съм я изградил със силна вяра в Бога, с много труд и обич. Това е голям грях на синода, който можа - мен, стария човек, това е една морална обида.

Ще им простите ли?

Аз още сега..., аз прощавам всичко. Обаче не позволявам на никого да злоупотребява с моята благост, доброта.

Няма да посрещнете митрополит Галактион?

Който и да е той, защо ще идва? Кой е той?

Светият синод го изпраща.

Целта е мен да ме отстранят и там да станат избори, и да си изберат техни хора. Не пускам. Никой друг архиерей на българската църква не допускам в епархията си, за да руши. Ще стане голям бунт, който вече е станал. Българи са писали писма до Светия синод, че не признават решението на Светия синод и няма да допуснат никой представител на Светия синод да подготвя избори. Те не могат да подготвят избори, когато аз съм още жив и съм избран до края на моя живот. Никой няма право да ме отдели. В Светия синод има особени мнения на наши добри архиереи, които някой ден ще ви кажат истината какво става там.

Съжалявате ли, че преди четири години оттеглихте оставката си?

Не само преди четири години, три-четири пъти лично пред българския патриарх Максим, пред Светия синод съм казвал, че желая вече да имам пълна почивка - духовна и материална, т.е. телесна. Казвал съм, че желая да бъда отпуснат с миро. Лично българският патриарх ми е казвал - „Владико Свети, аз съм с патеричка, ти си с патеричка, но нашият разум е чист. Така и моят разум е напълно чист, нашата съвест е пълна и ние сме избрани и сме дали клетва да бъдем на своя пост до края на нашия живот и за това не можем да те отпуснем". Тогава аз им казах: Добре нека моят викарен епископ да бъде управляващ и Светият синод го назначи на моето място. Всеки ден съм във връзка с моята епархия. Всяко лято съм бил в България и съм взимал участия в летните сесии на Светия синод, между това съм бил и в болници и така нататък. Това е!