Мирослав Найденов: Ще кажем стоп и на второто качество за България
Мирослав Найденов: Ще кажем стоп и на второто качество за България / Sofia Photo Agency, архив
Мирослав Найденов: Ще кажем стоп и на второто качество за България
40656
Мирослав Найденов: Ще кажем стоп и на второто качество за България
  • Мирослав Найденов: Ще кажем стоп и на второто качество за България

Интервю с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в „Седмицата" по Дарик.

Ще говорим за традиционните проблеми с храните преди празници в България. Първо, да изясним вярно ли е това изследване на словашката асоциация на потребителите на храни и напитки в осем държави, че световните марки продават тук, става дума за източната част на Европа, храни с по-лошо качество, например сравнено с тези, които продават в Германия? Българската кола съдържала царевични подсладители вместо захар.

Г-н Вълчев, позволете ми преди това да кажа, тъй като слушах с интерес разговора ви с колегата Трайков, че. . . тъй като и много хора, предполагам, са го слушали, когато покрай празниците или пък и всеки ден ние слагаме нещо във фурната си и я включваме, едва ли някой или много малко хора знаят колко струва токът, но всички знаят колко струва това, което слагат вътре. А още по-важно е, че всички искат да знаят това, което слагат вътре във фурната, с какво качество е и точно затова се опитваме вече почти две години от управлението на това правителство да отворим като тема и ние наистина да разберем важния отговор. Това, което ежедневно слагаме на трапезата си, не само колко струва, а най-важното, с какво качество е. И когато започнах битката с така наречените дупета, с така нареченото палмово масло, изместило млякото, соята, изместила месото, в началото много хора, нали, ни подкрепиха, след това казаха "да, ама, вижте, то стана скъпо или стана по-скъпо". И тогава аз трябваше да отговарям, че за качеството ние наистина трябва да платим. Защото факт е, че нас ни третират очевидно като второ качество хора в Европейския съюз и точно затова аз поисках и моят екип в момента прави контакти с тази словашка организация на потребителите, която е направила това изследване. Ние очакваме да получим подробности по този доклад. Нещо повече - в началото на месец май и в България по моя покана пристига изпълнителният директор на Европейската агенция по безопасност на храни г-жа Катрин Ланеел, от която аз също ще поискам отговор, защото това е институцията, която на общоевропейско ниво трябва да следи не само за безопасността, но и за качеството. И още повече... аз ще поставя този въпрос на комисаря по здравеопазване и защита на потребителите и това ще стане още на следващия съвет на министрите по земеделие. Надявам се да не го поставя сам. Заедно с мен примерно да го постави словашкият ми колега, румънският колега или тези, които очевидно по някакъв начин трябва да консумираме храни с по-ниско качество.

Тоест вие потвърждавате, че световните марки наистина продават в България по-некачествени храни от тези, които продават на Запад?

Аз не мога да направя тази констатация, защото Българската агенция по безопасност на храни може да прави изследване само на това, което се предлага в България и се произвежда в България. В този смисъл ние няма как да сравним, т.е., казано образно, да купим някаква напитка или някакъв хранителен продукт, няма да споменавам умишлено фирмите, и да направим разлика между това, което се продава в Германия например, и това, което се продава в България. Ние следим какво се продава в България и какво се произвежда, и то наистина отговаря и покрива стандартите за безопасност, но - едно голямо но - ако има разлика в стандарта и това се докаже, защото все пак информацията, която я имаме, ние я имаме от асоциация на потребителите на една от страните членки, но поискаме официалния отговор от европейските институции, и ако това е така, отговор ще трябва да дават и това незабавно ще трябва да се коригира от страна на производителите. Аз още следващата седмица ще поканя големите производители или техните представителства в България, за да поискам техния официален отговор, защото аз го видях в днешните и във вчерашните медии като отговор, но искам да го получа официално. Искам те да знаят, че аз също официално ще поискам този отговор и от европейските институции и тъй като ние направихме всичко големите вериги, западни вериги да дойдат в България, да получат примерно привилегиите на инвеститор първи клас, да получат всички инфраструктурни удобства, но ако това се случва и ако това се докаже, аз си мисля, че България няма да остане безучастна. А, повярвайте ми, аз го показах, когато например спряхме "дупетата", имаше и искаха и обяснения от мен някои от посланиците на европейските страни, откъдето идваха тези неща. И ако ние казахме стоп на "дупетата" и това вече е факт, ние ще кажем стоп и на второто качество за България, защото наистина когато от нас искат, ето, и днес, да изпълним критериите например за Шенген, и то да ги изпълним по-добре от старите страни членки, ние няма насреща да позволяваме да получаваме подобно качество. В този смисъл, вярвайте ми, че ще бъде направено всичко и аз съм го показал.

Какъв... какъв контрол срещу стари, ако не и развалени, храни по Великден предвиждате, понеже битува мнението, че търговците гледат да си пробутат по празници, когато хората купуват повече, залежалата стока?

Вижте, оборотът по време на празниците, особено големи празници, каквито са Великден или Коледа например, е много голям и много трудно те могат да пробутат нещо старо. По-скоро опитват другото - на принципа ден година храни те буквално да спечелят на гърба на потребителя. И това се случва. Ние в петък публикувахме, вчера всъщност публикувахме на страницата на Министерството на земеделието и храните анализ, направен от работната експертна група, която следи цените и ценообразуването по отношение на основни, няколко основни продукта, между които и тези, които ще сложим на трапезата си - агнешко и яйца, и видно е от този анализ, че цените полудяха, ще използвам този термин. Полудяха, защото няма как изкупната цена в момента на живото примерно агнешко да е някъде между 5 и 6 лева, а да ни го предлагат на 15 лева на пазара. И каквато и да е надценката по веригата, тя в никакъв случай не остава за производителите, защото аз освен интереса на потребителите като министър на храните защитавам и интереса на животновъдите като министър на земеделието. Някой по веригата се опитва да печели и надявам се този анализ, тъй като ние нямаме друг механизъм, аз не мога да отида по магазините и да сложа тавани на цените или да санкционирам някого за големи надценки, но трябва в цялото това нещо да има и определен морал. И крайно време е, ние си го говорим всяка година преди такива празници, че България е единствената страна, защото и в Гърция има Великден, погледнете какво се случва там. Не правят това търговците, което се опитват да правят в България. Така че време е като гражданско общество ние да търсим и да се ориентираме по цените, донякъде да бойкотираме тези с големите цени, защото сега, когато сме ги качили на сайта, хората могат да се ориентират. Крайно време е наистина да разберат всички, че трябва да се печели от оборот и не знам колко време трябва да мине, за да се случи това в България, но ние ще продължим в тази посока.

Масово имало козунаци менте без яйца, а само с яйчен меланж, оцветители, емулсатори и подобрители. Готвите ли стандарт за козунака, както за хляба?

Вижте, ние направихме... по темата за стандартите направихме, и мисля, че хората го подкрепят напълно това, стандарти за млечните, стандарти за месните и стандарти за хляба. Това са основните продукти, които ежедневно слагаме на трапезата. Не можем да продължаваме натам, защото ето, вече искат от нас, знаете ли, търсят ни хотелиери да направим стандарт и за хотели, искат от нас стандарти за лютеницата, ето, вие в момента ме питате за стандарти за козунака или, ако щете, стандарти не знам вече за какво. Тук е мястото на браншовите организации. Ясно е, че както не може да има, и аз съм го казвал много пъти, както не може да има кренвирши примерно по 2,20 лева, защото в тях няма нищо, така не може да има козунак по 1 лев, защото и в него няма нищо. И тук е мястото на държавата, на Агенцията по храните, това да бъде говорено, защото, да, те, вървейки по ръба на това, че те са безопасни, изпълнявайки минималните критерии и изисквания за безопасност, биват предлагани на пазара. Но нека да го кажа - не може да има козунак по 1 лев, защото този козунак може и да е безопасен, но е некачествен и аз не го препоръчвам като министър на земеделието и храните на хората. Ние това, което казахме преди... примерно казал съм го преди година и половина, основните неща ще ги сложим като стандарти и ето защо отново във вашия въпрос за това дали не ядем второ качество храни на големите вериги, време е и когато ние направим българските си стандарти, когато ние направим стандарта си примерно за българския бял хляб, не ни интересува някоя голяма верига какъв хляб ще внесе, защото тогава хората ще се обърнат, това, което е простичко и елементарно, но е гарантирано. Затова вървим в тази посока и мисля си, че това е пътят.

Последно, може ли да се продават агнета от Бургаско заради шапа, или не могат?

Агнета, ние направихме коридор. Първо искам да направя уточнението, че шапът приключи в Бургаско, всички болни животни са ликвидирани, остават, разбира се, зоните на карантина, но те са по отношение на определен период, в който трябва да се наблюдават. Така че няма болни животни, да бъдат спокойни хората. А за тези, които попадат в зоната на карантината, но говоря за здрави животни, ние сме осигурили коридор към одобрени кланици, по които самото движение и вече обработката на животните в кланиците става под ветеринарен контрол, така че те могат да бъдат реализирани, но, разбира се, само на територията на Бургаска област. Така че в този смисъл нека да няма абсолютно никакво безпокойство. Между другото шапът е заболяване, което по никакъв начин не може да зарази хората, и Агенцията по храните дава пълни гаранции, че всичко, което се слага на трапезата ни, е с гарантирано качество и безопасност, а нещо повече - има вече и горещ телефон на българската Агенция по безопасност на храните, който е качен на нейния сайт, хората могат да подават постоянно сигнали, ако имат съмнение по отношение на качеството или безопасността на храните.

Имате ли представа дали идеята ви да се комбинират хората с агне за Великден вече намира последователи? Много коментари четох по тази тема.

Вижте, аз го казах съвсем добронамерено, защото статистиката отчете, че българинът намалява консумацията и от цяло агне минава примерно на половин или на четвъртинка. В този смисъл не мисля, че казах нещо ново, защото традиция е, особено по българските села, някъде, когато купуват директно от животновъдите, примерно хора, да кажем, колеги в работата или приятели, семейни приятели да се, примерно да се комбинират. Това не е нищо ново. И аз го казах като част от борбата със спекулата, защото, ако отидат и го вземат директно от животновъда примерно на 6 лева живо тегло, те няма да платят цената от 15 лева на магазина примерно за една плешка. В този смисъл го казах, не съм казал нищо ново. И предполагам, че не само че имам последователи, а това се прави в годините назад, ще се прави и в годините напред.

А по Великден ще заработи ли друга, тя разбрах, че не е ваша идея, макар че ви я приписаха, от самия бизнес идвала, за създаване на хранителни банки за бедни хора. Конфискувани стоки или стоки с повредени опаковки да се дават на социално слаби. Това по Великден ще стане ли?

Г-н Вълчев, то работи вече не във формата хранителни банки, защото ние още и по Коледа решихме, че конфискуваните огромни количества храни, вместо да бъдат унищожавани, могат да бъдат изследвани от Агенцията по храните и да бъдат предлагани на социални домове и на социално слаби хора. Това го направихме с министър Тотю Младенов и преди Коледа, направихме го и сега преди Великден, ще продължим да го правим. Но тъй като тази идея беше посрещната много добре от бизнеса, и те решиха да я разширят, предлагайки част от техните храни, които по някаква причина, примерно с увредена опаковка, но са абсолютно нормални за консумация, или тези, на които наближава да изтече срокът на годност, могат да бъдат незабавно реализирани. Много добра идея. Между другото такива хранителни банки има в почти всички страни от Европейския съюз и в много от развитите страни в света. А когато една идея е насочена към хората, които не могат да си позволят, което примерно нормалните хора си позволяват за един празник или не само празник, за ежедневието си, и това може да стигне до тяхната трапеза, мисля, че трябва да бъде подкрепено. От страна на Министерството на земеделието то ще бъде, така че надявам се то да проработи вече в големия му, официалния формат, макар да го правим в момента не с тези размери.