Иван Костов: Истинският вот е на 23-и октомври
Иван Костов: Истинският вот е на 23-и октомври / снимка: Sofia Photo Agency
Иван Костов: Истинският вот е на 23-и октомври
42741
Иван Костов: Истинският вот е на 23-и октомври
  • Иван Костов: Истинският вот е на 23-и октомври

Лидерът на „Демократи за силна България” и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов в студиото на „Седмицата”.

Понеже последното, което каза Волен Сидеров, беше, откъде накъде Синята коалиция ще си прави изборите в училищата, ще питаме министъра на образованието как така една партия ползва училища? Да го изчистим тоя въпрос.

Това е дребно злобеене, злобеене на дребно, съвсем излишно. Изборите се правят в училища. Всеки, който иска, може да направи избори. Ако иска „Атака” да излъчи кандидат за президент, да направи вътрешни избори, ако изобщо е в състояние да ги организира и да ги проведе.

За това няма регламент, г-н Костов, наем ли трябва да се плаща?

Няма регламент, но най-естествено е хората да гласуват там, където гласуват обичайно. След това България е демократична страна, правителството й, министрите й, цялата държавна система следва да подпомага, когато демократично се търси някакъв вот на избирателите. Това е толкова нормално, това е в духа на българската конституция. Затова казвам, че…

Той каза, що не си го правят в клубовете, нали, това беше неговото, в което има, при липса на регламент има логика да се задава въпрос.

Вижте, в сравнение с 2007 г., когато сме били опоненти със СДС, гласуваха 44-45% от избирателите, 44%, в сравнение с 2007 г., това са много хора, не могат да гласуват по клубове.

А много ли са наистина, защото друг коментар, който четох, беше, това бяха едни вели, вяло участие?

Много са наистина. Не, вяли избори, ако се бяха провалили някъде. Ако не можехме да открием избирателни секции, ако в открити избирателни секции нямаше хора, които да гласуват. Няма такова нещо. Навсякъде, национални избори в цялата страна бяха проведени.

Какъв е отговорът ви на намеците, че в гласуването на предварителните избори за Синята коалиция е имало, да си го кажем направо, купени гласове? Защото това се крие зад иронията за ромските гласове.

Към нас никой не е отправял такива упреци. Към ДСБ такива упреци няма, не съм ги чул въобще.

…упреци към СДС. Хайде да кажем към целите избори…

Не, към целите избори не съм…

Част от заглавията в пресата бяха.

…не съм съгласен. Аз мога да… Истина е, че към нас нямаше нито един упрек, това е истината. Второ, ние сме преценили, приемайки резултатите от изборите, самите избори за обективни. Т.е. дори да е имало, да кажем, 2-3000 гласа, което не е изключено, дори да е имало 2-3000 гласа, те не променят общата картина.

Не, вие не сте видял обаче, че има упреци към вас. Цветелин Кънчев казва в „Новинар” - без циганите Прошко Прошков нямаше да е кандидат за кмет на София.

Не, не, не, този човек беше освободен от затвора от ген. Марин, за да говори точно такива неща. Моля ви се, сега намерихте и вие кой да цитирате.

А имаше ли потвърждение на слуховете?

Няма такъв.

Е, че ГЕРБ или ДПС ще се опитат да опорочат вашия предварителен вот? Понеже вие ги изказвахте, че е възможно това да се случи. Видяхте ли някъде потвърждения, че са се опитвали да го направят това, което предупреждавахте?

Има необясними гласове на определени места, но аз пак казвам, не променят общия вот. Има необясними гласове в Разградско, има в Кърджалийско, в община Кирково. Има такива гласове, но не променят общата картина.

Признавате ли, че ДСБ е по-малката партия в коалицията?

Съвсем малко по-малката.

Малко по-малката. Защо загубихте в страната от СДС?

Ами, очевидно защото… знаете ли как е анализът. В големите градове ние печелим срещу СДС с 56-57% срещу 43- 44 за СДС. Но много силно губим в провинциалната част, в малките градове, в малките населени места и далеч от големите центрове. Там губим с две към едно и това е причината да не се класираме по-добре.

Какво е мнението ви за Румен Христов? Да ви попитам така, защо не го оставихте министър на земеделието, след като вие поехте управлението на страната от Стефан Софиянски? Той беше такъв министър в служебния кабинет, а вие оставихте…

Министърът на земеделието беше от Българския земеделски народен съюз.

Във вашето правителство.

Разбира се.

Само заради коалиционното споразумение.

Не, имахме тогава силен министър на земеделието. Венци Върбанов тогава направи много неща за страната.

Какво е мнението ви…

Говоря за онова време.

Е какво мислите за Румен Христов? Понеже се напомнят участията му в кабинета на Любен Беров като заместник-министър, говорихте за връзки с ДПС, със сигурност ще трябва да изговорите през следващите месеци какво мислите за всичко това.

Ние ще подкрепим Румен Христов, изпълнявайки споразумението, по безусловен начин, категорично, защото това е политическата почтеност, това е политическата почтеност, не гражданската.

Т.е. по споразумение, но не по душа.

По споразумение... По душа, в политиката душата е в споразуменията. Няма душа извън споразуменията.

Как гледате на слуховете, че Петър Стоянов можел да бъде кандидат президентът на ГЕРБ?

Ако не се кандидатира Бойко Борисов на тези избори за президент, ГЕРБ ще ги загуби. Курсът, който поема Борисов, да омаловажава изборите, да казва не ми трябва това или аз ще намеря човек, като че ли това е, нали, някаква не сложна и не важна длъжност. Извън може би ГЕРБ… означава само едно - голям страх от изборите. Нищо друго не означава и няма да се изтълкува по друг начин, колкото и да е силна, така, пропагандната машина на ГЕРБ.

Кого ще предложите за вицепрезидент от ДСБ?

Ами ние в сегашния момент сме предложили на Румен Христов да направи консултации, да се огледа, да говори с хора. Да прояви…

Той да потърси измежду вашите.

Разбира се, и ще срещне подкрепа от мен, от цялото ръководство. Въпреки че все пак човекът, който той ще посочи, трябва да даде и лично съгласие. При нас в устава е така. Някой може да бъде кандидатиран, само ако…

Иска, естествено, няма как.

…естествено, иска. Ако не иска, не може.

Как гледате на отхвърленото от СДС предложение на ДСБ за споразумение за общо явяване на местните избори и извън София?

Ами гледам като на нещо, за което би трябвало сега, ако има политическа логика, СДС да настоява много повече, отколкото „Демократи за силна България”.

Защо?

Ами, защото техен е кандидатът на националната кампания, за да направят мощна коалиция зад него, те би трябвало да търсят навсякъде споразумение. Това е, казвам, простата политическа логика.

Защо не гласувахте на вота на недоверие? Вие не участвахте, след като бяхте убеждавали седмица българите, че смисълът на демокрацията е именно в участието, във вашите в случая предварителни избори, и след това не участвахте.

Така е, така е. Ние търсехме знак, знак, който да бъде много красноречиво разграничение и от искащите вота, и от ГЕРБ, защото считаме еднакво виновни, или почти еднакво виновни, и тройната коалиция, и ГЕРБ за това, че кризата не беше спряна навреме в страната.

Но използвахте същия знак като „Атака”, а може да се каже и като Бойко Борисов, който не отиде на вота.

Не, първо знака го дадохме ние, а след това „Атака” решиха да гласуват по тоя начин. Оригиналните политически идеи идват от Синята коалиция, не от други партии. И това, че се повториха и нашите мотиви във вота по отношение на краха на антикризисната политика, пак трябва да ви подсказва, че оригиналният източник на политически идеи е Синята коалиция и това не е случайно. Основната причина е, че ние сме единствените реформатори, ние знаем как се правят реформи. Това е политика на друго ниво и заради това от нас критиките излизат най-убедителни, и заради това и нашите решения са абсолютно самостоятелни, не се влияят от никой. Вторият знак, който искахме да дадем, че нямаме нищо общо с грозните разправии, които станаха между ГЕРБ и БСП, и ДПС от другата страна, даже в ДПС не толкова, но ситуацията в парламента беше кошмарна. Всеки, който влезе в тоя дебат, загуби много от уважението на останалите, защото наистина необуздана ярост, липса на елементарна, така, толерантност, надвикване, хвърляне на обвинения във всички посоки, включително и срещу мене от г-жа Фидосова. Аз въобще не мога да разбера тая логика на човек от ГЕРБ, който се опитва мен да ме опакова заедно с БСП и ДПС. Трябва да е ясно, че Бойко Борисов е бил член на БКП и не е напуснал МВР, за да не излиза от Българската комунистическа партия. Аз не съм бил член. Същото се отнася и за други видни представители на ГЕРБ. Така че тука е една гузна съвест, хайде сега Костов ще го пратим там, а пък липсата на елементарно уважение за житейския ми път в тия 22 години показва тия хора на какво ниво са. Сега аз лошо, че заговорих за себе си, това е лошо, но общият тон, общата атмосфера беше наистина…

Ами тогава излиза, че и премиерът е бил прав да не отиде в парламента, с мотива, че това не му е приятно, защото горе-долу и вие това казвате, това е най-малкото неприятно.

Това беше вторият мотив. Първият е, че търсехме красноречив знак за разграничение, това е основният ни мотив, красноречив знак на разграничение от следното, от подкрепата за правителството, това е най-важното, защото, забележете, нещо, което почти не става ясно от политическите коментари ден след вота. Никога досега вот на недоверие не е показвал толкова бърза и голяма загуба на доверието на парламента в правителството, никога досега, 22 години, и то само за две години, и то толкова голяма загуба. До 124 гласа да се стигне да гласуват срещу вота, това показва много бърза деградация на мнозинството. След това какво е мнозинството? На практика вторият извод от вота е, че правителството няма политическа подкрепа, извън ГЕРБ. Тоест това правителство е правителство само на малцинството. То наистина има право да търси подкрепа от други места, но не получава от никъде политическа подкрепа. То получава една крайно съмнителна подкрепа на хора, които са купени или закопчани от Цветан Цветанов, както на всички ни е ясно в парламента. Това обаче поставя цялата политическа основа под правителството в абсолютно земетръсна зона, защото, вижте, хайде да се отдръпнем от тия неща и да погледнем отгоре, каква е ползата за реформите от правителство, съставено по тоя скрит начин, или крепящо се на такива скрити, подмолни основи и конструкции, някой закопчан, някой купен и т.н. Това правителство… ние в Синята коалиция трябва да се откажем напълно от мисълта, че това правителство е способно да направи реформите, от които страната се нуждае.

А по съществото на дебата чухте ли нещо, което има смисъл?

Не, аз…

Всички питам, смятат ли например, че трябва да се възстанови нещо, което вие пръв въведохте с Кодекса за социално осигуряване, да има независимо от политиците осъвременяване на пенсиите, не да…

И то е индексация, казва се индексация, швейцарското правило.

Да, да, швейцарското. Вие всъщност пръв дадохте принципа, после се развиваше с процентите как ще се съотнася формулата.

Не, не, то е свързано с инфлацията и процентите вървят съобразно инфлацията…

Да, става дума, че там се смяташе каква да е…

Мисълта е да не се нанася щета на доходите на хората, които са в…

Ами добре, ето това не е ли нещо, което все пак имаше смисъл да бъде чуто в тоя вот, независимо кой го внася или не?

Имаше, разбира се, имаше, но…

Вие смятате ли, че трябва политиците да постигнете съгласие, че не да зависи от добрината на Бойко Борисов или Сергей Станишев, а принципът.

Вижте, ако работи политическата система по принцип, тя не може управляващите да останат глухи по отношение на реакциите на опозицията, защото те са все пак в едно положение на управляващи и контролиращи ги, нали, и опониращи им. Само че при нас двигателят е спрял, при нас няма управляващи като мнозинство, хора със самочувствие, че имат политическата подкрепа, взета от хората, от избирателите, и на тази база управляват страната. При нас има хора, които управляват страната и знаят, че нещо дълбоко в тая история е нередно. Как тогава те да слушат, като им се казват каквито и да било неща? Тези хора развиват синдром на, как да кажа, на срам от ситуацията, в която са поставени. Вие искате от тях хладнокръвно да преценяват, да слушат. Трябваше да ги видите в залата.

Е, нямаше как, нали. Правилно ли беше това, че за първи път пък вот, оправдан с траура, не беше излъчван.

Вотът не трябваше да става в деня на траура, не трябваше. Ние гласувахме да бъде преместен, но, от друга страна, вот да се излъчва в деня на траура, е пък също така достатъчно неуместна… Но това даде възможност пък на ГЕРБ да покрият изобщо дебата и добре, че го покриха, защото те наистина много загубиха от този вот, не само по видимата политическа подкрепа за своето управление.

Ще гласувате ли за вот на недоверие за провал на цялостната политика на правителството?

Знаете ли, оттук нататък на ГЕРБ остава възможността с определени промени в собственото си политическо поведение да си върнат доверието на някои от политическите формации. Това им остава. Аз не казвам на кого и как, и въобще, но съм длъжен да кажа, че от досегашното поведение на ГЕРБ не следва, че те първо имат волята да направят това, нито че имат културата да възстановят мнозинство. В този смисъл сигурно е, че ще има скоро някакъв друг вот. Въпросът е, че той няма да бъде отразен с политически средства, т.е. по политически начин с възстановяване на политическо мнозинство и примерно промяна на политиката, и ще трябва да бъде инкасиран от политическа партия ГЕРБ.

Аз не разбрах всъщност какво говорихте вие, вашата коалиция, според вас, разбира се, защото…

Аз няма как…

…общо решение, ще гласувате ли „за”?

Аз няма как да отговоря от името на цялата коалиция.

Вие какво мислите? Трябва ли вашата коалиция, според вас, да започне да гласува „против” правителството, а не да дава знаци?

Знаете ли, ние в нашата декларация по време на дебата казахме така - наближава национален вот, истинският вот е на 23-и октомври, когато ще избираме президент на страната, когато ще избираме местни органи на власт. Това е националният вот. Сега, да се търси непрекъснато вот на недоверие срещу правителството с оглед на това отново и отново да се сблъскват и да се ругаят по този начин, по който стана вчера, едни политици с други, аз не намирам смисъл, защото ония избори обезсмислят дебатите в парламента. А ако ние сме, така, как да кажа, ако имаме политическа култура, няма да правим тези неща, защото по този начин не помагаме на избирателите да формират становището си за истинските избори. В тоя смисъл аз съм против да се иска вот преди да минат изборите, защото това наистина не е нито далновидно, нито стратегически правилно, а и е дефицит на политическа култура.

Какво отговаряте на Мартин Димитров, лидерът на СДС, на призива да си оттеглите заместник-министрите от правителството на Борисов, визирайки Евдокия Манева и Константин Димитров? Те членове ли са впрочем още на ДСБ?

Ами по същия начин съпартиец на Мартин Димитров каза да си оттегли той заместник-министър от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, така че се получава едно глупаво надговаряне, в което аз не искам да участвам.

Да, но от чисто…

Всички знаят, че имаше конфликт, когато Евдокия Манева заяви, че не е крепостна на Иван Костов и че ще отиде и ще бъде министър. Аз защо да го повтарям това?

А трябва ли…

Не, защо да повтарям…

Е, по принцип партии…

…нещо, което е известно на обществото, защото Мартин поради някаква причина е решил да… считайки, че не се виждат неговите представители във властта, да търси по този начин отговор на така неудобни за него въпроси.

Как трябва обаче да се държат партиите в такава ситуация? Трябва ли тези хора да оставят тези редици? Ами, ако бяха…

Тези хора…

…станали в правителство на БСП зам.-министри членове на вашата партия, щяха ли да продължат да са членове?

Хайде да се върнем още малко назад. Какво са заместник-министрите в политическите кабинети?

Членове с експертно мнение…

Експерти, преди всичко експерти, нито един от заместник-министрите не е натоварен с политическо доверие. А сега върнете още малко лентата, правителството на Симеон Сакскобургготски, БСП имаше вицепремиер, г-н Костадин Паскалев, имаше министър в кабинета, на администрацията, и твърдеше, че не участва в този кабинет. Сега, къде е онова участие, което всички приеха, и тогава никой не им задаваше въпроси, къде са тук някакви хора, които сами преживяваха и дефинираха себе си като експерти и казаха, че участват в лично качество, откъде накъде да слагаме това нещо на една и съща плоскост и да го сравняваме? Аз не мисля, че това е продуктивно. Аз разбирам да участва Синята коалиция или ДСБ с министър на базата на споразумение, тогава вече има основание да се търси такъв отговор. Но аз на тези хора, които са в кабинета, аз не мога да им кажа нито да влязат, нито да излязат.

Според вас какви са уроците след поредния драматичен инцидент, този автобус на магистралата?

Че държавата я няма, не си върши работата. Щом някаква фирма може да превозва хора, без да има лиценз, както аз разбирам.

Ама имала е, не, не, имала е.

Да де, ама аз разбирам, че не е редовна, че там автобусът бил стар и т.н. Нека да видим окончателните резултати, но изглежда като такава несвършена работа от страна на контролни и държавни органи, и т.н. Сега едни казват имала е, други казват нямала е. Нали, аз на Цветанов не вярвам вече на нито една дума, така че не мога да се ориентирам, докато не видим обективно.

Ще участва ли Синята коалиция в попълване квотата на Народното събрание във Висшия съдебен съвет? Искра Фидосова каза, че ГЕРБ не издига кандидати. Вие издигнахте ли?

Вижте, да се издигнат кандидати в този ВСС, който преживява тази драматична криза, тази тежка криза, означава на тези, които я предизвикват вътре, които се държат по абсолютно недопустим начин, да им се каже, добре де, ето ние ви изпращаме представители, а хора с морални аргументи напуснаха ВСС. Четете внимателно какво казва министърът на правосъдието. Четете главния прокурор. Вижте какво говори председателят на ВКС и ще видите какво представлява в момента ВСС. Този ВСС трябва да бъде бойкотиран от обществото, от политиците, от законодателя и трябва да се намери начин да се реши проблемът. Това е…

Т.е., сините не издигате кандидати?

Вижте, това е наистина… кой, кой човек от ДСБ ще отиде да стане член на този ВСС? Кой? Кой? Няма такъв. Няма човек, който да отиде и да каже, аз ще отида и ще споделя отговорността на онези. Това е невъзможно.

Сам заговорихте преди малко за вас лично. Появихте се в „Уикилийкс”. Вие как прочетохте грамите на, как се казваше, Ейвис Боулън?

Аз знам защо ги е написала така.

Тя какво казва за вас? Че сте с тенденция към авторитарност, арогантно, непредсказуемо поведение.

Така е.

Или поне това избраха българските…

Да, да, да…

…медии в заглавия.

Да, наистина… В нейните очи наистина беше…

И защо е написала така за вас?

Първо, защото в дните на протеста в американското посолство и самата тя…

1997 г. януари…

…споделяше огромни страхове за България. Считаше, че ние не можем да излезем мирно от този процес и настояваше СДС, ОДС да направят коалиция с БСП, на което получи категоричен отказ от мен. Затова очевидно съм…

Американците са искали да се коалирате с БСП?

Да, да, да, да, ако ще отваряме „Уикилийкс”, да отворим всички страници.

Хайде да отговорим „Уикилийкс”.

Ето, това е страницата. Аз го казвам като свидетел. Освен това цялото ръководство на СДС знае, че имаше такова предложение.

Арогантно ли й отказахте, та да напише после…

Отказах й категорично, от което може би тя остана с впечатление, че съм арогантен. След това…

А кое беше непредсказуемото…

След това… непредсказуемо беше поведението ни по време на преговорите с Русия, когато американската страна настояваше ние да приемем руските предложения за доставката на газ и за цените, имаше такова нещо. Ние категорично отказахме…

Те пък защо са… Това са тези газовите войни, така наречените.

Това са газовите войни, в които Америка по някакви нейни глобални съображения ни съветваше да направим това. Това е нашата съпротива срещу Пакта за стабилност в Югоизточна Европа, да се вписва, че Русия има исконни исторически интереси и претенции към Югоизточна Европа…

Е, това американците са го искали?

Аз казвам, че… Не, това беше предложено на масата на преговорите и ние го спряхме. Това беше когато трябваме да приемаме косовски албанци и се настояваше, тогава наистина може би малко арогантно е прозвучал отказът, но…

А кога сте им се видял авторитарен, според вас?

Може би през цялото това време тя да не е разбирала… Не, тенденции на авторитарност не е точно авторитарност. Това е тази характерна решителност, в която бързо се взимат нужните за страната, не коментирам правилни или неправилни, решения. Но тази способност лесно може да се привиди и като авторитарна. Не е имало никога авторитарност. Всички, които са били в управлението, знаят добре това. На мен ми…

Четох някъде тази седмица, казва Диляна Грозданова, че не сте демократ и ви призоваваше да се оттеглите.

Е, не, не, не, не, точно от тяхното семейство, моля ви да не говорим тези неща.

Има ли гръцки сценарий за България?

Не, не, не. Първо, защото българският външен дълг е публичен външен дълг и е на много ниско ниво. Няма как държавата да изпадне в неплатежоспособност, още повече, че има и валутен борд. Валутният борд влияе ограничаващо на икономическото развитие на страната, но не допуска да се получават големи финансови дисбаланси, от които да последва такава мащабна криза.

Понеже тази седмица премиерът казваше, да не стане като в Гърция, това ли искате? Тоест, при какъвто и да е политически развой в България вие не виждате връзка между евентуална политическа дестабилизация и тръгване на България по посока на гръцкото пропадане?

Това са абсолютно евтини спекули. България не може да тръгне по този сценарий. Втората причина… Първата причина е, че няма голям публичен дълг. Втората причина е, че има изключително здрава монетарна система, която е стабилна, гарантирана с валутен резерв в много по-големи мащаби отколкото са парите в обръщение от БНБ. Няма как да възникне криза на националната валута. Системата на борда, третата, е причина, която прави невъзможно това. Бойко Борисов, между другото, няма да е лошо да се позаинтересува като какво представлява финансовата стабилност. Да вземат по-умни хора там да му обяснят как се гради. Третата е банковата система, която е частна, която е строго регулирана с регулации, които са много по-тежки отколкото регулациите в Европа и в САЩ, именно заради борда. Тя не може да причини такова огромно разстройство на кредитните отношения. Така, че няма от къде да се получи. Това наистина са евтини и безсмислени провокации и обяснения.

Къде ще почивате това лято? Досега всички, които питах, казаха, че ще се скъсат от работа, което да ви кажа, на мен ми се струва толкова ненормално политиците, така, с това демонстриране колко много работят. Много нормално е и хубаво е България да бъде управлявана от хора дето ще отидат и на почивка.

Вижте, аз ей сега, като изляза от вас, отивам при моята внучка. И когато обгърне ръцете си около лицето ми, когато я видя как ми се радва от вратата и вдига ръчички, за мен това е почивката.

Т.е., внучката, където и да идете…

Разбира се, където е тя, може би там ще стоя и аз, защото за мен това е най-хубавото време. Ако не, във всички случаи ще изкарам някоя и друга седмица на морето.

Нашето?

Разбира се, аз никога не съм почивал в чужбина.