До 2014 година да бъде завършена газовата тръба „Набуко”
До 2014 година да бъде завършена газовата тръба „Набуко” / снимка: БГНЕС

Очаква се строителството на проекта за доставка на газ „Набуко” да бъде стартирано през 2010 година, като до 2014 най-късно ще започне газоподоването към отделните държави, сред които България, Румъния, Унгария и Австрия. Това каза в специално интервю за Дарик мениджъра на проекта – Рейнхарт Мичек. Максималният технически капацитет на „Набуко” ще бъде 31 милиарда кубически метра, което е между осем и девет пъти повече от годишната консумация на България. Цените на доставяния газ все още се договарят, посочи още Мичек пред Дарик.

До къде достигна работата по проекта „Набуко”? Има ли ускоряване на процесите, след газовата криза?

В рамките на групата на акционерите на проекта има редовни срещи, предстоят и нови разговори в Будапеща. Във вторник е най-вероятно да се проведе срещата за „Набуко”, отново в Будапеща, с участието на ЕК, както и на Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ) и всички участващи страни, които също ще изпратят свои върховни представители. Цялостната рамка на проекта не се промени на основата на спора за газа, но разбира се, общественото внимание и политическото внимание към проекта е значително повишено.

До къде е достигнала работата по „Набуко”?

Много скоро очакваме изводите от междуправителственото споразумение, което ще бъде важна основа за предстоящите инженерни работи. След подписването на междуправителственото споразумение, ще започнем ангажиране на проектирането в различни държави. През тази година ще осъществим и т.нар. подход „отворен сезон". Това означава, че ще прехвърлим транспортния си капацитет на пазарните участници, така че те да имат възможността да запазят капацитета на дългосрочна основа. Ние очакваме също така началото на преговорите с финансовите институции, с ЕИБ, както и с експортните кредитни агенции и в края на годината – крайното инвестиционно решение.

На практика – какво точно означава това? Какво ще се случи в края на годината?

В края на годината ще бъде завършен първият транспортен договор, ще бъдат поети и първите ангажименти от пазара, и инвеститорите ще сключат окончателните споразумения по инвестициите. Това означава, че през 2010 година можем да започнем строителството, а през 2013 или най-късно през 2014 – транспортирането на газ през „Набуко” към отделните държави, сред които България, Румъния, Унгария, Австрия.

Какво е количеството, което ще можете да доставяте?

Максималният технически капацитет на проекта „Набуко” ще бъде 31 милиарда кубически метра, което е между осем и девет пъти повече от годишната консумация на България. Очакваме също така да транспортираме през първата година между 8 и 10 милиарда кубически метра и след това капацитетът постепенно да се увеличава, на основата на пазарните нужди. Така че когато и пазарът да се нуждае от по-голям капацитет, можем да осигурим технически възможности за транспорт през тръбопровода. По отношение на ценообразуването все още се водят преговори между купувачите и доставчиците на газ. Потенциалните купувачи на газ водят преговори с производителите в Централна Азия и Близкия Изток, и на основата на тези преговори, ще бъдат определени цените на газа. Само че това не е нещо, което мога да определя в момента. Най-вероятно те ще са конкурентни с цените, на които се продава газът от Русия през Украйна. Ние осигуряваме конкурентни транспортни услуги с този тръбопровод, и ако призводителите в Централна Азия осигурят конкуретноспособни цени на газа, сделките ще бъдат осъществени. Така че очакваме конкуретна околна среда с помощта на проекта „Набуко”.

До къде стигнаха преговорите с Турция, която настоява глава Енергетика от преговорните и с ЕС да бъде отворена, преди да разреши преминаването на „Набуко” през страната?

Нямаме информация по въпроса, защото разбира се, не участваме в тези политически преговори и решения. Ние се концентрираме напълно върху развитието на проекта и договарянето на политическо равнище е нещо, което не можем да коментираме, защото не участваме в него.

По отношение на сроковете за окончателното построяване на тръбопровода?

Ако всичко работи перфектно по отношение на междуправителствените договори през тази година, строителството ще започне през 2010 и очакваме първите количества газ да започнат да се подават през 2013 година, или началото на 2014 година. Това зависи не само от „Набуко”, но и от графика на страните производителки, защото се нуждаем от този газ от Централна Азия и Близкия изток, и съответно, ще нагодим нашите собствени срокове с тези на производителите в Азърбайджан, Туркменистан, Ирак и други райони.

Има ли някакви други проблеми, свързани със строителството на „Набуко”?

Не. Няма никакви съществени пречки, разбира се, има предизвикателство пред нас, както винаги досега. Неизбежно е при толкова сложен проект, какъвто е „Набуко”. Защото прокарваме тръбопровод през изцяло ново трасе, ще настояваме за изцяло нови източници на газ за цяла Европа, и, съответно, това няма да е толкова просто за нас – да достигнем всички цели навреме, но сме абсолютно убедени, че ще успеем. Всички засегнати страни са ангажирани в процеса по финализирането на проекта.

Интервюто слушайте в прикачения звуков файл.