Десетки българи са блокирани на британските летища
Десетки българи са блокирани на британските летища / Reuters
Десетки българи са блокирани на британските летища
36439
Десетки българи са блокирани на британските летища
  • Десетки българи са блокирани на британските летища

Десетки българи остават блокирани на летищата във Великобритания. Заради лошото време много от полетите на основните лондонски летища „Хийтроу" и „Гетуик" бяха анулирани и така много българи, които искаха да пътуват за коледните и новогодишните празници за родината си, останаха сред чакащите на аерогарите.

Вчера извънреден полет на "България ер" прибра в страната ни 138 българи. Калина Савова обаче не е успяла да се качи в този самолет и остава блокирана на летище „Хийтроу". Днес стана ясно, че тя, както и другите чакащи по британските летища българи, ще бъдат превозени от втори извънреден полет на „България ер", който ще излети от резервното летище „Гетуик" в 19,30 часа.

Към този момент обаче на чакащите българи никой не е предоставил храна и напитки и хората на летище „Хийтроу" спят на земята, разказа пред Дарик майката на Калина Савова - Мариела Савова.

Ето какво още сподели тя пред Дарик:

Тя трябваше да пътува вчера вечерта от Нюкасъл за Лондон с British Airways, но полетът се забави повече от седем часа и при тази ситуация тя изпусна редовния български полет в 3.45 часа на "България ер", заради което се наложи да откажем резервацията. От "България ер" ни посъветваха да отменим резервацията, за да не платим 400 евро глоба за това, че тя пази резервация, но не се качва на самолета. Тя пристигна много късно и изпусна и извънредния полет, който беше изпратен от "Бългаия ер". Той не беше на "Хийтроу", а в Лутън. Това забави нещата, защото разстоянието между Хийтроу и Лутън е около 60 километра. От "Хийтроу" много рано са били натоварени на автобуси и транспортирани до Лутън. От вчера поддържаме връзка с "България ер", за да търсим нова резервация, но ни казват, че най-рано имат свободни места за 26 декември, което означава, че тя трябва да се седи на "Хийтроу" дотогава. При това е в листата на чакащите и дотогава тя няма резервация, следователно не се ангажира авиокомпанията с нея. В същото положение бяха сутринта рано още четири човека на "Хийтроу", което прави общата бройка на блокираните българи над 60 в момента. Продължават да идват полети и сигурно бройката е нараснала. Проблемът е, че до 26 декември те нямат нито предложение за хотел, храна, вода - нищо. Те са в безтегловност. Няма представител. И тази малка групичка от 4-5 човека стоят до гишето на "България ер" и са в напълно неведение. Никой не ги е поел. От летището съм им дали нещо като дюшечетата, върху които да седнат на пода или евентуално да полегнат и това е. Каза, че с тези дюшечета са си оформили гнездо на българите и стоят и чакат някой да се появи на гишето. В момента сме в очакване. Това, което ни притеснява, е фактът, че до 26 декември никой, по никакъв начин с тях не се ангажира. Вчера имаше изказване от изпълнителния директор на "България ер", че няма да оставят българите на лондонските летища, че ще намерят начини да ги приберат. Днес в разговорите ми с авиокомпанията ми казаха, че нямат идеи за втори извънреден полет, но там до момента са над 60 човека и тяхната бройка ще расте. Може до довечера да се получи бройка като за цял един извънреден полет. Въпросът ми е няма ли как да се направи втори извънреден полет за тези хора?"

Попитахме шефа на "България ер" Янко Георгиев дали компанията ще прати втори извънреден полет до Лондон, който да прибере чакащите българи там. Той съобщи пред Дарик, че такъв полет ще има. Самолет с капацитет за 138 души ще излети за от летище „Лутън" в 19,30 часа лондонско време. Дано с него не само Калина Савова, а и всички блокирани българи да се приберат в страната, за да посрещнат Коледа с близките си.