Анастасия Мозер: Имаме управленски дефицит
Анастасия Мозер: Имаме управленски дефицит / netinfo

Интервю с Анастасия Мозер, Български народен съюз

Вечните заподозряни, че ще станете патерицата на управляващото мнозинство, сте БНС или депутати от БНС. Смятате ли, че точно от вашата група ще дойдат гласове, когато трябват за избори, свързани с квалифицирани мнозинства. Например за инспекторат към Висшия съдебен съвет?

Тези слухове отдавна се носят и сигурно имат някакво основание, защото вие знаете, че, така, конфликтът между мен и някои мои колеги от БЗНС - Народен съюз възникна точно по въпроса за възможни коалиции с БСП или с Коалиция за България по време на следпарламентарните избори. Така че аз мога да говоря за себе си и за Венци Върбанов, защото ние там все пак имаме сътрудничество с него, че подобно нещо от наша страна няма да има. Защото все пак в една организация и в една партия, както тука се говори, за идеология и становище, и позиции трябва да има някакви по-сериозни позиции, които да отразяват общата линия на една организация.

Какво знаете за другите обаче в БНС?

Много малко.

Ходят ли като совалки да търсят сега за кого да гласуват?

Защото те, така, с мен не общуват чак толкова много на тази тема. Инак сме в същата парламентарна група и няма особени изгледи парламентарната група да се, така, разпадне, защото от това няма абсолютно никаква нужда. Но аз лично не съм ги видяла специално да се занимават с подобни неща. Чувам, но, нали знаете, по коридорите много . . .

Какво чувате по коридорите?

. . . слухове се носят за това, което вие казахте. Но аз се надявам, че те ще останат . . .

Опозиция.

. . . на принципите, на които са били избрани. Защото си спомням на времето господин Стефан Софиянски, който в един момент имаше, нали, такова някакво желание да се влезе в коалиция с БСП, на неговия форум, в неговата партия му бяха заявили, че ако направи подобно нещо, той ще си загуби поста на това. Така че, както виждате, въпросът не е толкова лесен, пък и задкулисните неща не може човек да ги знае в тяхната цялост.

Може да ви дадат министри?

Да може, възможно е. Но не на нас.

При първия кабинет на Станишев, който не мина в парламента, при съставянето му се спрягаше вариант, различни имена. . . Красимир Каракачанов за министър на отбраната например?

Да, но той твърди, че това не е вярно. Поне на мен ми го е казвал.

Че не е вярно?

Не, че е имало някакви може би предложения, но че той не е имал никога сериозни намерения да приеме подобен пост и после нашата парламентарна група е много малка, дори да кажа, като изключим мен и Венци Върбанов, е много малка, за да създаде стабилност в една коалиция с БСП. Говоря коалиция БСП, Коалиция за България или каквото и да е, ДПС и някакви други души, които са ..

Е, малка, малка, ама достатъчна да се надхвърлят примерно . ..

Тя не е и достатъчна. Не съвсем, без нас не става точно въпросът. Би било много критично.

За 160-те ли?

Не за 160-те, за 121-те.

Сто двадесет и един?

Да, да. А иначе, ако се събираме нещо в кюпа, то винаги могат да се намерят . . .

Защо да не става? БСП, ДПС и вие сте точно надхвърляте?

Е, точно, но много рисковано, защото е точно толкова. Вие виждате разпада на другите парламентарни групи, което стана на мода напоследък в парламента. Аз не се учудвам. Аз само се учудвам, че господин Камов, който, с когото винаги съм била в добри отношения и който мисля, че е един много интелигентен политик, да мисли, че НДСВ било партия от. . . 21 век. Как може една абсолютно лидерска . . .

Какво мислите вие за това разцепване?

Да, една абсолютно лидерска партия не може да бъде една съвременна партия, защото ние говорим за демокрация, а пък такива лидерски партии обикновено са свързани с по-друг маниер на управляване. Но всеки си има право на своето мнение. За мен това, това не ме учудва по простата причина, че още от началото на управлението, когато НДСВ спечели изборите, аз съм казала, че това за мен е една крачка назад, не напред в 21 век, ами крачка назад, защото все пак тази експертиза, от която една държава има нужда, ние не я намерихме там. Не я видяхме там, не я виждаме и сега. И аз ще го кажа и отново. България има управленски дефицит. Инак не може да се обясни фактът, че ние сме на опашката на всички други източноевропейски държави. Другите имат по-високи доходи, по-добре им върви икономиката - с всичките проблеми, с кризи политически, но те някакси ги надживяват по-конструктивно. Ние не го правим. Ние имаме управленски дефицит и сега и демократичен дефицит, защото България се превръща все повече и повече в еднопартийна държава. Вие знаете, президент - БСП, министър-председател - БСП, главен прокурор - БСП, Конституционният съд и той само от едната торба извадиха всичките, които участват в нея. И това е обезпокоително и не говори за нашето приобщаване към 21 век, пък и към демократичната общност. И сигурно затова тук нещата куцат.

Кои са добрите и кои лошите?

Къде?

При разцепването на НДСВ.

О, аз. . .

Според вас?

Аз познавам много от тях.

От кои?

Но тук става въпрос за политика. Добри и лоши индивиди не е толкова важно. Важното е. . .

Бихте ли се събрала в една парламентарна група, след като явно имате несъгласие с вашите хора в БНС...

Не, те не биха искали. . .

. . .вие да излезете и да отидете в друга парламентарна група с напусналите НДСВ?

Аз, нали знаете, не съм много от тези, които се променят така. Но няма, не виждам смисъл в това. Но не забравяйте, че на последния вот на недоверие на това правителство всички тези, които след това напуснаха, пост фактум решиха да си кажат мнението, гласуваха за това правителство. Не знам дали абсолютно всички, не знам, не си спомням дали е имало някой може би, който да не е, но това показва нещо, което аз отдавна отстоявам - не ме интересува какво говори някой, а какво прави. И сега това разцепление, вие знаете моето мнение за НДСВ. Никога не съм считала тази партия за особен принос към демокрацията и развитието на България. Вярно е, че г-н Сакскобургготски, който вие наричате цар, и какъвто в България няма, много добре знаете, защото. . .

Той цар вече го наричат в кавички. Вече.

. . .той се е клел в българската конституция, да го знаете това. Но тази партия чисто и просто използва това, което беше направено преди това, дойде на власт в един подходящ момент. България. . . там беше при приемането на България в ЕС, което само може да ни радва, но оттам нататък истинският принос не е голям, напротив, те забавиха този динамизъм, който имаше преди това. Сега, вече отсега нататък виждаме, че. . . и от резултатите на изборите, че тяхното влияние намалява и то с основание, защото все пак България има нужда от кадърни управници, а пък те напоследък говорят приказки, но не правят необходимото, нямат сила да го направят.

На края, да кажете какво става със земеделците? Днес е впрочем опелото на Милан Дренчев.

Да, да днес следобед в 15.00 часа в "Свети Седмочисленици" ще бъде погребението на Милан Дренчев. Земеделците се явиха на тези избори и ние се явихме като коалиция. . .

На олимпийския принцип.

Заедно с БЗНС на г-н Пинчев и имаме някакви успехи. Те не са много големи, но това показва, че когато в една организация има разцепление, има интереси, които поставят личното над интересите на организацията и на България, защото според мен България има нужда от една почтена организация и аз мисля, че БЗНС - Народен съюз има доверие сред българския народ, защото те знаят, че поне мен никой не ме е уличил в корупция и това е нещо много важно, и много рядко на днешната политическа сцена. Ние не говорим като другите земеделци, че представляваме богатите земеделци, защото ние сме за средната класа, която искаме наистина да бъде решаваща в политиката на България и да е гаранцията и за демокрацията. Но нещата се консолидират, защото вие знаете, че ние вървим към обединение с БЗНС и ще работим за това. Това е нашата абсолютна цел, защото дали утре или вдругиден ще има парламентарни избори и аз мисля, че тази организация, която толкова е направила за демокрацията в България през трудните години и преди войната, и по време на войната, и след това, не заслужава да изчезне от политическия ландшафт на България.