/ / iStock/Getty
Какъв ще бъде съставът на новия Европарламент
101657
Какъв ще бъде съставът на новия Европарламент
  • Какъв ще бъде съставът на новия Европарламент
21 страни-членки избират Европейски парламент днес, след като седем вече гласуваха в първите три дни на мултинационалния вот. Общо близо половин милиард европейски граждани имат право на глас, за да определят 751 представители от 28 държави. Очаква се броят на евроскептиците и националистите да се увеличи на фона на спад за водещите политически сили. Съставът на бъдещия европейски законодателен орган ще зададе посоката на Съюза за следващите пет години. Резултатите ще имат значение и за вътрешнополитическата ситуация в редица държави.

Още в първия ден, 23 май, заради отлагането на Брекзит, гласува Великобритания, където се очаква победа за “Партия на Брекзит“. Заедно с гласува Нидерландия. В страната на лалетата, според екзитполовете, победител е партията на Франс Тимерманс, който е водещ кандидат на Партията на европейските социалисти за бъдещ председател на Европейската комисия.
 
На 24 май бяха изборите в Ирландия. На същия ден започне гласуването в Чехия, което продължи и на 25 май, когато към нея се присъединиха Латвия, Словакия, Малта.
 
Избирателната активност на европейски избори традиционно е по-ниска от тази на национални. На последния евровот през 2014 г. тя е била 42,6%.

След изборите националните избранници ще преговарят, за да формират европейски политически групи. Изискването за съставяне на такава е в нея да има най-малко 25-ма евродепутати от 7 страни членки.

За пръв път от 25 години се очаква традиционните ляво- и дясноцентристки политически групи да загубят общото си мнозинство. Това ще увеличи влиянието на по-малките, каквито са либералите, зелените и т.нар. популистки формации. Предвижданията са евроскептиците да спечелят една трета от местата на фона на увеличаващото се влияние на национализма. Дали ще успеят да се съберат в единен политически блок е големият въпрос на тези избори.

Национален отзвук от европейските избори се очаква в Италия, където вицепремиерът и лидер на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини може да реши да свика предсрочни избори, ако резултатът му го окуражи да се раздели с коалиционния си партньор „Пет звезди“. Слабо представяне на социалдемократите в Германия пък може да ускори края на голямата коалиция на канцлера Ангела Меркел. Загуба за управляващата в Полша „Право и справедливост“ може да попречи на шансовете й на националните избори през есента. А Еманюел Макрон е изправен пред първия си изборен тест, след като стана президент на Франция преди две години.