Журналисти и съдии си разменят ролите в игра
Журналисти и съдии си разменят ролите в игра / netinfo

Очаква се "съдът" да ''произнесе присъда по делото за убийство на непълнолетната Елена Ванкова''. Процесът е част от ролевата игра ''Наказателният процес от А до Я''. Основен организатор е Съюзът на съдиите в България, с подкрепата на програма '' МАТРА'' на холандското правителство.

В играта участват младши съдии, младши прокурори, дознатели, адвокати и журналисти. Те си разменят местата в хода на ''процеса''. Целта е всеки един от участниците да се запознае с начина на работа на останалите страни в наказателния процес.

Историята е следната: Елена Ванкова е "удушена и изнасилена'' в столичния квартал Лозенец. ''Подсъдими'' по делото са непълнолетният Боян Петров и Кирил Атанасов. Според прокуратурата Боян, който познавал Елена й отишъл на гости сутринта на 10 ноември. Тя му отворила. Баща й - разследващ журналист, бил на работа цяла нощ и все още не се бил върнал. След като си поговорили, както обичайно, Боян поискал да прави секс с Елена. Тя се възпротивила. Боян обаче я насилил. Уплашен от направеното и опасявайки се Елена да не разкаже на баща си, Боян я удушил. Баща й я намерил сутринта около 9.30 часа, след като се прибрал от работа.

Очаква се преди "пледоариите" днес, Боян на даде "показания пред съда".

Делото е ''секретно'', защото за целите на наказателното производство е използван агент под прикритие. В рамките на съдебното следствие той е записан като защитен свидетел под номер. Такава възможност за събиране на доказателства има от 29 април, след влизането в сила на новия НПК.