Желязко Христов: Задава се серия от протести
Желязко Христов: Задава се серия от протести / netinfo

Лидерът на КНСБ е във Варна за среща с ръководствата на БМФ и корабостроителницата.

В края на април и началото на май ще има серия от протести на миньори, енергетици и транспортни работници. Това заяви във Варна председателят на КНСБ д-р Желязко Христов.

Енергетици от ТЕЦ - Бобовдол и миньори от мини Бобовдол излизат на протест срещу приватизацията на централата. Протестът е планиран за 26 април – четвъртък, на магистралата София – Кулата. Протестиращите ще настояват за преразглеждане на енергийната стратегия на България. Ако исканията на синдикатите не бъдат изпълнени, след 1-ви май предстои и поход-демонстрация в София, обяви Желязко Христов.

Вероятно ще станем свидетели за първи път на национална транспортна стачка в БДЖ и Градски транспорт. Решение за ефективни стачни действия са взели синдикалните структури на БДЖ АД и Национална компания „Железопътна инфраструктура” в Горна Оряховица.

Така те се присъединяват към стачната готовност на работещите в сферата на железопътния транспорт в цялата страна, отбеляза председателят на КНСБ.

Протестите са срещу липсата на колективен трудов договор при железничарите и срещу наредбата за регулация на работната заплата, припомни лидерът на КНСБ.

Ще продължат и протестите и на транспортните работници от пристанище Варна, заяви синдикалният лидер. Около 500 докери се събраха вчера пред входа на порта с искания за премахване на данъчното облагане върху социалните плащания, отпадане на новата наредба за изплащане на болничните, отпадане на Наредбата за регулиране на средствата за работни заплати във фирмите с над 50% държавно и общинско участие.

Още новини от Варна