Земеделец поема външната комисия в НС
Земеделец поема външната комисия в НС / снимкa: Sofia Photo Agency
Земеделец поема външната комисия в НС
21459
Земеделец поема външната комисия в НС
  • Земеделец поема външната комисия в НС

Вече е ясно разпределението на постоянните комисии в 41-то Народно събрание, които са 17. Представител на „Ред, законност и справедливост" ще оглави външната комисия, „Атака" образователната, а Синята коалиция поема икономическата и тази по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите, са решили след консултации парламентарните сили, съобщиха пред журналисти съпредседателите на ПГ на ГЕРБ. Представители на най-голямата Парламентарна група в 41-то Народно събрание ще оглавяват всички останали комисии, без тези за контрол на ДАНС и за борба с корупцията, които ще се председателстват на ротационен принцип от депутати от останалите парламентарни групи.

ГЕРБ ще предложи Менда Стоянова да оглави бюджетната. Тя беше назначена от правителството на Симеон Сакскобургготски за началник на данъчната дирекция в Пловдив, но беше сменена от предишния кабинет.

Очаква се РЗС да предложи Димитър Чукарски да оглави външната комисия. Той е организационен секретар на Земеделския народен съюз.

От „Атака" пък ще предложат Огнян Стоичков за шеф на образователната комисия.

БСП реши да излъчи председател на парламентарната социална комисия, въпреки че имаше право да избира между нея и тази за контрол на еврофондовете. По този повод Меглена Плугчиева заяви, че не приема тази стъпка като санкция спрямо нея. Такива твърдения се появиха след като името й се появи като вариант за председател на комисията за контрол на еврофондовете, но тя беше единственият гласувал "въздържал се", като така подкрепи новата изпълнителна власт.

Говорителят на партията Корнелия Нинова заяви, че са взели принципно решение да съзират Конституционния съд за лустрационните текстове, които бяха приети в парламента.

Ето и предложенията на БСП за парламентарните комисии:

Емилия Масларова - председател на социална комисия; 

Димитър Дъбов - член на комисията за контрол на ДАНС;

Меглена Плугчиева -  заместник-председател на комисия за усвояване на еврофондове;

Румен Петков - заместник-председател на комисия за регионална политика и местно самоуправление;

Румен Овчаров - заместник-председател на бюджета комисия;

Англе Найденов - заместник-председател на комисията по отбрана;

Евгени Желев - заместник-председател здравна комисия;

Бойко Великов - член на комисията за борба с корупцията;

Любен Корнезов - заместник-председател на правната комисия;

Петър Мутафчиев - заместник-председател на комисията по транспорта.

Парламентарната група на Коалиция за България са си избрали и заместник-председатели на групата. Те са Ангел Найденов, Петър Димитров, Михаил Миков и Александър Радославов. Мая Манолова ще е секретар на групата.

Екоминистърът в миналото правителство Джевдет Чакъров от ДПС пък се очаква да поема ресорната комисия по околна среда и води. Очаква се икономическата комисия да оглави Мартин Димитров, а Йордан Бакалов да продължи да се занимава с жалбите и петициите на гражданите, той ръководеше тази комисия в миналия парламент.

ДПС ще има право на 50 места в парламентарните комисии, един председател и седем заместник-председатели. Предлага се, че Камен Костадинов и Делян Пеевски ще бъдат избрани за членове съответно в комисията за контрол на ДАНС и борба с корупцията. Предвижда се Емел Етем да бъде избрана за  заместник-председател на културната комисия, Юнал Тасим - на земеделската, Йордан Цонев - на икономическата, Касим Дал - на комисията за вътрешен ред и сигурност, Али Осман Имамов - на образователната комисия и Тунчар Кърджалиев - на комисията за правата на човека.