Затвор без решетки и битови условия максимално близки до домашните - оказва се, че това е възможно и то в България.

За 20 години над чертожната дъска, архитект Божидар Хинков за пръв път се сблъсква със задачата да проектира затвор, предава NOVA. „Всяка задача е лесна за проектиране, когато свършиш трудната работа за проучването какво е необходимо”, разказва арх. Божидар Хинков, проектант на затвора.

Проектът се ражда бързо заради ясните и категорични изисквания какво трябва да има в един затвор: „Връщането на нормалността и създаването на максимално реална, близка до нормалната, житейска среда, това е водещият елемент”, посочва архитектът.

Започна изграждането на обучителен център в затвора в Пазарджик

Така в първият от половин век насам затвор у нас прозорците ще са без решетки. А килиите няма да имат нищо общо с добре познатите помещения. Зала с видеонаблюдение ще гарантира сигурността и на лишените от свобода, и на надзирателите.

„В предвидения затвор се планира да бъдат настанени 400 лишени от свобода, при двойно настаняване. В едно спално помещение да има до двама лишени от свобода”, заяви гл. комисар Ивайло Йорданов - директор на ГД „Изпълнение на наказанията”.

Макар и с добри битови условия според стандартите на местата за лишаване от свобода, досегашните килии ще останат в миналото най-късно през 2024 година, когато се предполага, че ще бъде готов най-новият затвор в България.

Той ще бъде различен и с още нещо - в него ще се обучават надзиратели. В тримесечен курс, опит ще събират както съвсем начинаещи в професията, така и хора с дългогодишен стаж.

Назначават още надзиратели и охранители в затворите и съдилищата

„Във връзка с голямото  текучество, което е в момента в системата и нуждата от провеждане на курсове - в момента се провеждат курсове по места в затворите, което не е най-удачният вариант, тъй като преподавателите се откъсват от работния процес”, посочва Ивайло Григоров, „Връзки с обществеността” на проекта.

Новият затвор няма да бъде алтернатива на Централния софийски, защото капацитетът му е по-малък, казват от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”: „Предвидените средства са в размер на 17 милиона и половина евро.

Този затвор ще е предвиден да бъде основен корпус, в който ще се изпълняват присъди с по-голям размер - до 30-годишни присъди”. Парите идват по линия на Норвежкия финансов механизъм.

Освен този, друг чисто нов затвор на този етап не се предвижда да се строи.
nova.bg