/ Министерство на правосъдието
Осем класни стаи, физкултурен салон, компютърен кабинет, работилници за трудови и квалификационни дейности - с това ще разполага новият обучителен център към затвора в Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

Целта е да се подпомогне социалната дейност при подготовката на лишените от свобода в процеса на адаптиране и включването им в обществото след тяхното освобождаването.

Строителните дейности по преустройството на съществуващия производствен цех в затвора и превръщането му в модерен обучителен център стартираха в присъствието на заместник-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов, главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов, началника на затвора-Пазарджик ст. комисар Веселин Коцев и други гости.

Стажанти от областните дирекции на МВР проведоха практическо учение в Пазарджик (СНИМКИ)

Очакванията са до средата на следващата година обектът да бъде пуснат в експлоатация, като средствата за преустройството и оборудването са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма „Правосъдие“ по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 (НФМ). 

„Благодарение на нашите норвежки партньори тук ще бъдат създадени условия за придобиване на необходимите умения за справяне с живота навън. За лишените от свобода ще бъде адаптирана част от програма, прилагана в норвежките затвори, която дава възможност те да продължат процеса на реинтеграция, в период, в който все още се нуждаят от наблюдение и надзор.

Убедени сме, че по този начин допринасяме за намаляване на риска от рецидив, за разлика от случаите, когато лишените от свобода биват освобождавани без преходен период“, заяви днес в Пазарджик ресорният заместник-министър проф. Николай Проданов. 

Обектът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ по Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Програма „Правосъдие“ НФМ 2014-2021.

Той предвижда още в затворническите общежития „Хеброс“, „Самораново“ и „Строител“, съответно към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да бъдат обособени преходни отделения - half-way house, като по този начин ще бъде въведена нова социално-интеграционна концепция за адаптиране на лишените от свобода при включването им в обществото.

В проекта са включени още дейности по подобряване на материалните условия в корпуса на затвора в Пловдив, нов арест и пробационна служба в Петрич, нов арест в Самораново и обособяване на ново затворническо общежитие към затвора Враца.