Затрупаното момиче във Варна е починало мигновено
Затрупаното момиче във Варна е починало мигновено / netinfo
22-годишната Гергана, която беше затрупана от рухналите козирки на две банки във Варна, е починала на място, показват резултатите от аутопсията. Последният кадър на една от камерите на банките преди да рухнат козирките във Варна е с преминаващо момиче, както Дарик още вчера съобщи. Записът е бил иззет от полицията едва вчера.

От банката два дни не са съобщили, че разполагат с такива кадри. Три камери са снимали тротоара по бул. „Осми приморски полк”. Преминаващото момиче е уловено само от едната секунди, преди тя да прекъсне при падането на бетонната плоча. 22-годишната Гергана е починала на място, е заключението от аутопсията. Тя е получила тежка черепно-мозъчна травма и е със счупени ребра, които са наранили белия и черния дроб, е записано в експертизата.

Първият сигнал за рухналите козирки е подаден в 21:27 ч. на 2 януари. При полицейския оглед не са възникнали съмнения, че има затрупан човек. На следващия ден шефът на Областната дирекция на полицията във Варна комисар Димитър Димитров се е срещнал с ръководствата “Райфайзен” и Първа инвестиционна банка, за да се уточни кога ще разчистят отломките. Оттам казали, че чакат оглед от “Гражданска защита” и не са му съобщили за записите. Димитров също не ги е изискал, тъй като не е знаел за тях, съобщи самият той. При започване на разчистването не е имало информация, че отдолу е затрупано тялото на момичето.

Сградата, в която се помещават банковите клонове, е 45-годишна. Тя е собственост на ЕТ „Розана – Пламен Пондев”. Всички документи от нейното построяване са иззети. Те показват, че наскоро са извършвани допълнителни подобрения, като бетонната козирка е облицована с тежки плочи от гранитогрес. Върху фасадата са поствени и масивни рекламни пана. Разрешение за това е имала само една от банките. На лицето, позволило ремонтните работи, ще му бъде потърсена съдебна отговорност, съобщи наблюдаващият случая прокурор Антоанета Генчева. Строителната експертизата трябва да бъде готова до месец.

По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост.