Започна събирането на биометрични данни от депутатите
Започна събирането на биометрични данни от депутатите / снимкa: Sofia Photo Agency
Започна събирането на биометрични данни от депутатите
25047
Започна събирането на биометрични данни от депутатите
  • Започна събирането на биометрични данни от депутатите

Народното събрание започна новата сесия със събиране на биометрични данни от депутатите с пореден опит да се прекрати гласуването с чужди карти. Председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че очаква новата система да заработи експериментално от 1 февруари. От днес не се пуши и в парламентарното кафене. Лично председателят на парламента провери дали това се спазва. Така забрана имаше и в миналия парламент.

Новата система за гласуване в парламента ще струва около 220 хил. лева. Това е поредният опит да се спре практиката за гласуване с чужди карти. По думите на Цецка Цачева събирането на данни от пръстовите отпечатъци на 240-те депутати ще започне от парламентарната група на ГЕРБ.

Сред първите, които дадоха биометрични данни, беше съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. За тези депутати, които редовно отсъстват от заседания и ще пропуснат и снемането на биометричния информация, Цачева и Велчев заявиха:

„Злоупотребите при гласуване с чужди карти ще бъдат преодолени. Ако народен представител откаже да даде този минимум от данни, за които вие вече сте свидетели и знаете как става, то това е равностойно на неизпълнение на законова разпоредба".

„Ами, все някой път ще дойдат на работа. За Ахмед Доган ли говорите? Не знам, когато дойде, все някой път ще дойде, предполагам, че може за закриване на сесията на парламента или мандата на този парламент, дотогава пък няма да му трябва след като не идва".

Председателят на парламента е получила уверение от фирмата изпълнител на проекта, че системата е непробиваема и със съхраняваната информация няма да бъде злоупотребено.