Заловиха младежи от Шумен пласирали марихуана
Заловиха младежи от Шумен пласирали марихуана / снимка: ОД на МВР-Шумен

Организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици в Шумен е била разбита, съобщиха днес от полицията. Мнозинството от членовете й са познати на служителите на реда.

В ареста са двама младежи от Шумен на по 20 и 22 години, единият с прякор Бегемота, както и 55-годишен мъж. Той е снабдявал младежите с марихуана, шуменец е, но от няколко години живее в София, обясни Любомир Христов - директор на ОД на МВР-Шумен. Младежите са задържани преди няколко дни, пътували в такси, чийто шофьор също е бил задържан, но по-късно е освободен. По време на проверката под предната дясна седалка на автомобила е открита пакетирана суха тревиста маса, около 300 грама, която при полевия наркотест реагирала като канабис.

При обиски в жилищата на младежите са открити семена на канабис, пакетчета с трева и саксия със засята марихуана. Задържани още двама младежи на по 20 и 22 години - също от Шумен. С прокурорско постановление в ареста са оставени момчетата задържани в таксито, прокуратурата ще поиска постоянното им задържане, те са привлечени и като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, разпространявала наркотици, обясни окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова. Възрастният мъж е задържан в столицата през тази нощ е бил конвоиран до Шумен, предстои и на него да бъдат повдигнати обвинения. Групата е наблюдавана от края на миналата година.

Полицаите са разпитали около 20 души, които са били клиенти на пласьорите. Групата е била снабдявана от 55-годишният мъж, като парите и дрогата са разменяни, чрез скриването им в тайници на различни места в околностите на Шумен. Част от сумите са били плащани на възрастния мъж чрез банкови преводи. Има данни, че той има детективска фирма, притежава луксозни автомобили, допълни Христов. По думите му, има съмнения, че той е снабдявал и други хора с наркотици.

Доставките са били в размер на около 200-300 гр. и са ставали веднъж на 10 дни. Момчетата са плащали по 13 лева на грам на доставчика, според полицията една цигара с марихуана се пласира за около 10 лв. Работата по случая продължава.