Закриват служебно кметства
Закриват служебно кметства / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Кметства с под 350 жители да могат да се закриват с решение на общинските съвети, но без допитване до хората, това предвиждат промени в закона за административно-териториалното устройство, които парламентът одобри на първо четене. Аргументите на вносителите, депутати от ГЕРБ, са, че така ще се синхронизира законодателството с изборния кодекс, в който беше записано, че кметовете в населени места под 350 жители няма да се избират пряко. Опозицията от левицата възрази, защото така щели да се закриват служебно кметства. Сега законът казва, че кметства се закриват и по искане до общинския съвет на най-малко 25 на сто от избирателите. Съществува и по-кратка процедура - общинският съвет самостоятелно да вземе решение за допитване до населението чрез референдум или подписка.

„В кметствата, които не отговарят на условията на закона, няма да се провеждат избори за кметове на кметства, но те ще продължат нормално да съществуват като такива, ако не са закрити по съответния ред. Това от своя страна възпрепятства поддържането в актуално състояние на националния регистър на населените места и единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици", каза Любен Татарски от ГЕРБ. По думите му от друга страна, липсата на промяна в статута на съответните населени места ще окаже влияние и ще създаде противоречие с действащата нормативна уредба при определяне на структурата, щата, числеността и длъжностите на служителите в съответните администрации.

Според Захари Георгиев от БСП в случая се получава така - при 349 души население, то няма думата, а думата има общинският съвет, където обикновено има някакво мнозинство, но то не е задължително да бъде приложимо и съотносимо към населението на въпросното кметство. „Сами разбирате, че се поставят в неравнопоставено положение хората, които към датата на изборите имат численост 349 души, а една година след това стават 360 души население. Представете си какво става оттук нататък при вземане на подобно решение от страна на общинския съвет, какви табелки ще има на тези кметства и смяната на тази табелки няма ли да излезе като реформа много по-скъпо отколкото ефектът от нея", каза още той.