За пръв път и „Военна полиция” се включва с парада за 6 май
За пръв път и „Военна полиция” се включва с парада за 6 май / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Над 700 военнослужещи ще се включат в тържествата за Деня на българската армия
72181
Над 700 военнослужещи ще се включат в тържествата за Деня на българската армия
  • Над 700 военнослужещи ще се включат в тържествата за Деня на българската армия

Текат последни приготовления по случай честването на 6 май. На Гергьовден Българската армия ще отбележи своя професионален празник. Тържествата по случай Деня на храбростта започват още тази вечер с Музикален парад на военните духови оркестри в зала „Арена Армеец”.

След края на концерта около 20.30 ч. в столицата Националната гвардейска част ще проведе тържествена илюминация. Празникът във вторник ще започне с водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отслужен от българския патриарх Неофит. Военният парад ще започне точно в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I” в София, а в него ще вземат участие около 720 военнослужещи, оркестъра на армията и знаменния взвод.

Един час след отслужване на празничния водосвет ще започне зрелищния парад по случай 6 май. На жълтите павета в столицата ще се строят над 700 военнослужещи от Въоръжените сили, представени в девет блока.

В тях влизат знаменен взвод от Националната гвардейска част със знамената светини, гвардейският представителен духов оркестър, представителен блок от Военна академия „Г.С. Раковски” с бойното знаме на академията, Националната гвардейска част, Сухопътните войски, представителен блок от участници в операции по поддържане на мира, формирования на Военновъздушните сили, на Военноморските сили, както и за пръв път представителен блок от „Военна полиция”.

„Новото е, че възстановяваме традицията президентът да поздрави ветераните. Военна полиция за пръв път присъства на такъв парад, но те а част от въоръжените сили на България и смятам, че тяхното място също е на парада. Те излагат и бойна техника в Националния военноисторически музей утре, който е отворен за всички. Това са специални машини, които участват в момента в мисии в Афганистан”, обясни след генерална репетиция командира на парада контраадмирал Георги Мотев.

В парада е предвидено да участват вертолети и самолети, които са на въоръжение на Военновъздушните сили. Ще прелетят вертолет Ми-17 с националния флаг, Бел -206 и Кугър, както и изтребители МиГ 29 и МиГ 21, щурмови самолет Су-25, учебно бойните Л- 39 и самолети Пилатус. Ако времето се запази дъждовно обаче има вероятност в небето да се издигнат само вертолетите.

В парада ще участват и бронирани автомобили „Пустинна котка”, както и леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес”. След парада, на площад „Александър І” ще се проведе церемония-спектакъл „Искри”, в която ще участват военнослужещи от Националната гвардейска част. Денят на Храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Русе, Горна Оряховица, Ямбол, с. Болярци,община Асеновград. Военнослужещите от въоръжените сили ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини.