За "Професия трол" пишат кандидат-студентите на изпита по журналистика в СУ

За Професия трол пишат кандидат-студентите на изпита по журналистика в СУ
За Професия трол пишат кандидат-студентите на изпита по журналистика в СУ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

По темата "Професия трол" пишат днес кандидат-студентите на писмения изпит по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски"; тя беше изтеглена тази сутрин в 65-та аудитория на Ректората от Томислав Масларски от Мездра. Това
съобщи пресцентърът на СУ.

Заместник-деканът на Факултета по журналистика проф. Ефрем Ефремов е поздравил присъстващите в аудиторията за избора им да се явят на изпит в най-добрия университет в България и е изразил надеждата, че с мнозина от кандидатите ще се види наесен.

515 кандидат-студенти са заявили желанието си да се явят на писмения изпит по журналистика, който има за цел да оцени способността им да създават цялостен и завършен писмен текст по зададена тема. Работата може да бъде написана в свободно избрана от автора прозаична форма и достатъчен за пълноценното разгръщане на замисъла обем.

Темите за писмения изпит са от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, отразен в българския периодичен печат, в радиото, телевизията и интернет.

Изпитната комисия е формулирала темите непосредствено преди изпита, който продължава четири астрономически часа.

В писмените работи ще бъде оценявана общата култура на кандидатите - познаването и уместното боравене с историческите, социалните, политическите, научните, културните, литературните и други факти, използвани в текстовете им, посочват от СУ. И допълват, че изпитната комисия ще оценява също писмената култура на кандидат-студентите - богатството на езика и обработеността на стила; правописа и пунктуацията; избягването на клишетата и заучените формулировки /езикови, литературни/литературоведски, журналистически/; избягването на словесното разточителство, на общите фрази, на преднамерената маниерност, на смисловите и логическите повторения.