За 10 години земеделската земя поскъпнала 7-8 пъти
За 10 години земеделската земя поскъпнала 7-8 пъти / снимка: Sofia Photo Agency, архив


Седем-осем пъти е нараснала цената на земеделската земя през последните десет години, но ще сгрешат онези, които очакват след 1 януари догодина стойността й да скочи сериозно. Това заяви в интервю за Дарик бившият земеделски министър в кабинета „Сакскобургготски” Мехмед Дикме. Той подчерта, че България е искала членството си в Европейския съюз и сега трябва да спазва правилата, които е договорила.

„През 2001 г. цената на земята беше между 120 и 180 лева на декар. Днес пазарът на земята е дотолкова развит, че в Добруджа, в определени региони, цената на земята вече достигнала 1200 лева на декар. Това е едно много сериозно развитие -7-8 пъти е нараснала цената на земеделската земя за 10 години. И от гледна точка на инвеститорите, и на собствениците на земеделски земи, са станали 7,8 пъти по-богати с цената на земята”, обясни Дикме.

„Пазарът се развива, но трябва да е ясно, че ще има някакъв таван. Той е свързан с обработката на земята и със субсидиите, които се получават. В настоящият момент европейската комисия, ЕС дава достатъчно добри субсидии за земеделските производители, които обработват земя и те могат да дават едни добри ренти. Рентите, като започнем от 40 лева, при условие, че в началото на моя мандат 2001 г. бяха 5-6 лева на декар, в момента от 40 лева достигат до 70-80 лева в Силистренско и Добричко”, коментира още той.

Според Дикме нито президентът, нито Конституционният съд трябва да се занимават с гласувания тази седмица нов мораториум върху продажбата на земя на чужденци. Парламентът сам трябва да сърба онова, което си е надробил и да отмени решението си, категоричен е бившият земеделски министър.