Взeмат мерки заради петното по Дунав
Взeмат мерки заради петното по Дунав / netinfo

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е разпоредил Басейновата дирекция в Плевен да осигури засилени мерки за наблюдение на Дунав след констатираното ново замърсяване на реката в района на село Орсоя - град Лом. Това съобщиха от пресцентъра на Басейновата дирекция - Плевен.

Петното е с предполагаем характер от нефтопродукти, вероятно от корабно гориво или изхвърлени сънтимни води (води, които се образуват в трюмовете на корабите). Взети са допълнителни проби за анализ на водата.

От направената проверка е констатирано, че към 14 ч петното е стигнало района на пристанището на Лом. То не нараства, вече се е разпокъсало и се наблюдават отделни петна, които по преценка на експертите от Басейновата дирекция не представляват опасност за замърсяване на водата и бреговата ивица.

Петното е широко около 100-120 м, с дължина повече от 10 километра и се предполага, че е изпуснато от преминаващ кораб в българския участък на реката.

Сигналът за замърсяването е подаден от Гражданска защита - Монтана, в регионалното поделение на Басейновата дирекция във Враца в 9 ч тази сутрин.

Басейновата дирекция в Плевен е предприела незабавно необходимите действия, в рамките на своите компетенции, съвместно с Гражданската защита, Граничната полиция, Агенцията за проучване и поддържане на Дунав и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите - Монтана (РИОСВ), за предотвратяване на негативните последствия от замърсяването на реката.

Незабавно е било уведомено ръководството на АЕЦ "Козлодуй" за вземане на мерки за обезопасяване на централата. Изпратено е предупредително писмо с предписание до Агенцията за проучване и поддържане на Дунав, за предприемане на действия неутрализиране на разлива.

Ако се констатира замърсяване на питейните водоизточници, ще бъде преустановено водоподаването на питейна вода за населението.

Служители на Граничната полиция с катер са взели проби от замърсения участък на реката. Предстои те да бъдат анализирани от регионалната лаборатория в Монтана към Изпълнителната агенция за опазване на околната среда.