/ iStock

Министерството на земеделието и храните предлага да се ограничи водното съдържание в продуктите, които по Наредбата се етикетират като „саламурено сирене с повишено водно съдържание“.

Според МЗХ, промяната в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти касае именно продукта „саламурено сирене с повишено водно съдържание“.

Могат ли потребителите да разпознаят имитиращите млечни продукти

Вчера беше проведено седмо заседание на Националния съвет по храните, председателствано от министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов

По време на заседанието бяха обсъдени постъпили становища относно предложеното изменение на Наредбата, свързано с максималното водно съдържание в саламуреното сирене с повишено водно съдържание. В отговор на тези предложения, МЗХ предлага да се въведе горна граница за водното съдържание, което не трябва да надвишава 65 на сто.

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов подчерта, че всички участници в агрохранителната верига трябва да се стремят към основната цел – защита на интересите на потребителите, включително чрез добри практики за лоялна търговия с храни.

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели

На заседанието бяха одобрени и стратегически документи, сред които Годишен доклад за състоянието на сектор „Храни“ за 2021 и 2022 година, както и Годишна програма за работата на Съвета през 2025 г.. Участниците направиха и анализи по прилагането на различни регламенти.

Също така, те бяха запознати с актуалното състояние на процедурата за вписване в регистрите на производителите на Защитено наименование за произход (ЗНП) „Българско кисело мляко“ и ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“. Към момента в регистъра на ЗНП „Българско кисело мляко“ са вписани 32 производители, а в регистъра на ЗНП „Българско бяло саламурено сирене“26.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня