Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка
Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка / снимка: БГНЕС, архив
Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка
78364
Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка
  • Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подаде оставката си пет дни след като правната дирекция на Министерския съвет обяви за неоснователно искането му за смяна на главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО.

В петък Вучков изпратил писмо, в което настоява за стартиране на процедура по назначаване на главен секретар, според новите процедурни условия, заложени в променения закон за МВР. Същия ден той получил отговор от правната дирекция, според който новите правила не засягали лицата, заварени на тези длъжности.

В знак на несъгласие с това Веселин Вучков депозира оставката си, а премиерът Бойко Борисов я прие светкавично, с мотив, че в стратегически ден като днешния го занимавали с "ченгеджийски номера".

Министърът в оставка Веселин Вучков е категоричен, че заради действащите вече промени в закона за МВР е нужна нова процедура за избор на шефове на ДАНС и ДАТО, както и на главен секретар на министерството.

От правната дирекция обаче посочват, че липсва преходна разпоредба, която да насочва към смяна на настоящите ръководители. Вучков защити искането си с пример от мандата на Орешарски: „Миналата година на 1 юли държавата и МВР е била в същата юридическа обстановка - нов закон с нова процедура. Тогава МС директно е приложил новата процедура, без да споменава за старата процедура и без да изследва дали тези хора, които са на тези постове, трябва да подават оставки. По същата логика трябва и сега да се приложи новата процедура. Иначе едното от двете твърдения е грешно".

Борисов за оставката на Вучков: Това са ченгеджийски номера

След като премиерът Бойко Борисов приел оставката и пожелал на Вучков приятна работа в парламента, пред медиите Борисов показа раздразнението си, че в натоварения му ден му сервират такива работи: „Вместо да се стегнат да работят, в най-важния ми ден, стратегически ден, когато цялата ми концентрация е там, те ми задават гатанки".

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев бяха назначени в мандата на предишния вътрешен министър Цветлин Йовчев, който пък зае поста след предложение на ДПС.

Премиерът Борисов отрече да пази тези постове заради това, че го държат с компромати: „За една година, ако са ме държали, те щяха да ме съсипят. Държали ме за шлифера, да речем".

Вицепремиерът Румяна Бъчварова потвърди, че ще бъде спазен квотният принцип между коалиционните партньори при избора на нов вътрешен министър. Едно от спряганите имена е това на сегашния заместник-министър Красимир Ципов, който обясни пред Дарик, че никой от екипа не е знаел за намеренията на Вучков.

Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков за минути стана най-обсъжданата тема в кулоарите на Народното събрание:

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов видя, в оставката силно разклащане на правителството. Оставката на вътрешния министър Веселин Вучков говори за изключителната нестабилност на правителството на Бойко Борисов. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на "БСП лява България".

Председателят на парламентарната група и един от приближението до Веселин Вучков - Цветан Цветанов призна, че е изненадан от оставката.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че иска да се запознае с мотивите за оставката на вътрешния министър Веселин Вучков.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов обясни, че зад оставката на вътрешния министър Веселин Вучков се крие разногласието около смяната на главния секретар на МВР.

Вижте стенограмата от правителственото заседание, по време на което министър Вучков обяви, че подава оставка.