/ БГНЕС
Комунистическият лидер Вълко Червенков разрешил на племенницата на Иван Вазов – Бинка да получи допълнително олио, за да може да пали кандило на гроба на писателя.
 
Вазов е погребан на ъгъла на улиците „11 август“ и „Московска“, а върху гроба му е поставена Витошка морена. Докарана е в София с волска кола, но за да може да мине, специално е направен път. Това разказа Мариана Първанова, изследовател на големите български родове.
 
След смъртта на Иван Вазов, неговият брат Борис, поема като своя лична кауза почитането на паметта му, а това дело е продължено от дъщеря му Бинка, която в продължение на 20 години всеки ден е палела кандило на гроба му, разказва Мариана Първанова.
 
"След 9 септември, след войната в една бедна София, не е имало олио за хората, камо ли за кандило. И тя отишла да се моли да ѝ отделят купони. Това стигнало до Вълко Червенков - един от известните комунистически дейци в България и съратник на Сталин. Той е имал изключителен пиетет към Вазов, бил неговият любим поет. Той разрешава да се отдели олио, за да може всеки ден Бинка да пали кандилото", каза изследователката.

Идеята за поставянето на Витошка морена на гроба на Вазов е на скулптора Иван Лазаров, израз на неговата любов към българската природа. "Този камък бил докаран до центъра на София в продължение на 18 дена с волска кола, с няколко чифта волове. Даже са прокарали специално 4-километров път, за да може колата да слезе от Витоша до София", обясни Мариана Първанова.

По думите й, Вазов обичал да се разхожда в този район, от къщата си на улицата, която днес носи неговото име, към „Московска“ и „Дондуков“ и вероятно затова е взето решение да бъде погребан тук. "Чест прави на българската държава, че там няма други погребани хора, защото народният поет на България е само един", добави Първанова.

Днес отбелязваме 168 г. от рождението на Иван Вазов. Носител на Вазовата награда за 2018 г. е проф. Боян Биолчев. Отличието му беше връчено на тържествена церемония в Сопот, родният град на поета. Наградата на името на Иван Вазов е учредена преди 48 години от община Сопот и Министерство на културата и се връчва ежегодно по повод рождения му ден - 9 юли.