ВСС гласува избора на председател на Върховния административен съд
ВСС гласува избора на председател на Върховния административен съд / Sofia Photo Agency

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гласува избора на председател на Върховния административен съд. Единствената кандидатура за поста на единия от тримата големи ръководители на съдебната власт е тази на Георги Колев, председател на Софийския градски съд.

Той бе издигнат с подписите на 17 от общо 22 членове на Висшия съдебен съвет. Кадровият орган на Темида е с трима души по-малко, след като заради скандала с Красьо Черния оставки подадоха Иван Димов и Стойко Стоев. Съвета предсрочно напусна и предишният председател на Върховния административен съд Константин Пенчев, който стана омбудсман на Републиката.

Минималният необходим брой гласове за избора на Георги Колев е 17. Ако кандидатурата му бъде приета, в 7-дневен срок президентът Георги Първанов трябва да подпише указ за назначаването му на поста. Председателят на Върховния административен съд има 7-годишен мандат без право на повторно избиране.

При избирането им главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев бяха също така единствени кандидатури и бяха номинирани от необходимото мнозинство от две трети от членовете на Висшия съдебен съвет. Ако Георги Колев бъде избран на поста, Висшият съдебен съвет ще трябва да обяви процедура по избор на нов председател на Софийския градски съд на неговото място.