Всеки ден по един човек загива на жп прелез в Европа
Всеки ден по един човек загива на жп прелез в Европа / снимка: Guliver/Getty Images

Всеки ден един човек губи живота си на жп прелез в Европа. Това каза зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев по време на инициативата за отбелязване на Международния ден за безопасно преминаване на железопътните прелези. По думите му основна причина за тези инциденти е неспазването на правилата за движение по пътищата. Съобщението е на пресслужбата на МТИТС.

"Да не спреш на жп прелез с включена сигнализация е като да преминеш на червен светофар. Нарушаването на правилата и в двата случая може да доведе до инцидент с фатален край", е казал Гинев. Той е призовал водачите на пътни транспортни средства да спазват правилата на движение, за да се избегнат тежките инциденти на железопътните прелези.

Доброволци от Българска асоциация на пострадали при катастрофи ще раздават днес листовки на шофьорите с правилата за безопасно преминаване на прелезите. На един от софийски жп прелези (ул. Йосиф Щросмайер, кв. Илинден), експерти от НКЖИ и БДЖ обясняваха кои са най-честите причини за инцидентите и как могат да бъдат избегнати. На мястото бе и помощник-машинистът, участвал в инцидента при гр. Септември, при който загина един човек, а петима бяха ранени, заради товарен автомобил, опитал се да премине през прелез със задействана сигнализация.

Главният ревизор по безопасността на НКЖИ Бисер Минчев е информирал, че само от началото на годината, до края на май, в България на жп прелези са станали 6 произшествия, при които 8 души са ранени, а четирима са загинали. За 2013 г. инцидентите са 31, убитите са четирима, а ранените - 13.