Военните от видеоклипа от Ирак няма да бъдат наказани
Военните от видеоклипа от Ирак няма да бъдат наказани / netinfo
Няма да има наказани военнослужещи във връзка с клипа от Ирак, разпространен в интернет. Това съобщи в Казанлък министърът на отбраната Веселин Близнаков.

В понеделник е получен рапорт по случая от Генералния щаб на армията. Министърът добави, че няма да се забранява използването на фотоапарати и мобилни телефони по време на мисии. Близнаков обяви това при награждаването на завърналите се от мисия в Афганистан български военни.

Министърът на отбраната Веселин Близнаков награди завърналите се в България от мисия в Афганистан български военни. Министърът благодари на 136-мата военнослужещи за отлично изпълнената мисия.

Има два проблема, които трябва да решава Българската армия в момента, и които са неотложни – повече финансови средства за нейната модернизация, както и завършване на подобряването на въоръжението и техническото снабдяване на българската армия, заяви Близнаков.

Той отправи молба към всички военнослужещи да споделят със своите командири, а те – с политическото ръководство на армията и Генералния щаб за всички нужди, които имат военнослужещите по време на мисии.

Извън контекста на днешните чествания – официално разформироване на втората охранителна рота от лагера „Ашраф” в Ирак, министър Близнаков уточни, че е решил да не наказва участниците във видеоклипа с български военнослужещи в Ирак, който беше разпространен преди дни в интернет.

Мотивът на министъра е, че му е бил представен доклад от Генералния щаб, който е показал, че няма умисъл в снимането и излъчването на записи. Няма ясно регламентирани документи, които да забраняват подобно заснемане и боравене с камера и телефони, уточни министърът.

Близнаков коментира и скандалния случай с двама американски военнослужещи в Сливен. Той го определи като битов конфликт, който не е проблем на българската армия и по тази причина не е назначена проверка.