/ iStock
За първите девет месеца на годината има 293 312 сигнала за онлайн насилие над деца. Това съобщи Антоанета Василева, ръководител на Националния център за безопасен интернет.

Василева посочи, че 99% от сигналите са свързани с момичета, 1% - с момчета. Основната възраст е между 10 и 14 години.

Телефонът или детството: Роден психолог с тревожни разкрития за дигиталната зависимост при най-малките

Националният център за безопасен интернет представи анализ на база работата на линиите, които управлява - Консултативната линия (Helpline) 124 123 и чата към нея, както и от Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца. Линиите обработват сигнали от деца и родители за откраднати профили, секстинг, онлайн тормоз, измами и заплахи, злоупотреба със съдържание, пробив на пароли към приложения и др.

Най-много сигнали са постъпили през последните три месеца.

72% от проблемите са възникнали в социалните мрежи, 17% - в комуникационно приложение, 10% - в онлайн игри, 1% - в сайтове. Подателите на сигнали са предимно родители – 58%, и деца – 42%. Само девет сигнала са от учители.

В България има 6-годишни деца, които пушат

Най-много сигнали към нас идват от Великобритания, Нидерландия и Словакия, каза Василева и добави, че над 100 000 от сигналите са свързани с приложението "Телеграм".

Едното място, от което се получават сигнали, е от международната мрежа INHOPE – всички горещи линии в света. Когато те открият престъпно съдържание, което се хоства в България, те го изпращат на нас, обясни Василева. По думите ѝ, 44 766 сигнала са получени от чуждестранни партньори от системата INHOPE, 41 190 са изпратени към дирекция „Киберпрестъпност“ на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) като сигнали, потвърдени като незаконно съдържание, хоствано в България. Общо 248 546 сигнала са изпратени към INHOPE.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Николай Трифонов/БТА