Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 48-ото Народно събрание на 2 декември т.г. Това съобщиха от прессекретариата на Президентството. Радев налага вето заради част от приетите промени, които се отнасят до начина на гласуване и отчитане на изборните резултати.

В началото на този месец парламентът прие промени в Изборния кодекс. Беше върната възможността да се гласува по избор - с хартиена или с машинна бюлетина, гласуването да е зад паравани, а не в "тъмни стаички". Бюлетините от машинното гласуване да се броят от секционните избирателни комисии заедно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината да не се прилага към този на комисията, бяха част от приетите промени.

"Ефективният контрол, упражняван от гражданите посредством избори, изисква доверие в изборните правила. Само тогава би се постигнала необходимата легитимност на избираните институции. Правото на парламента да променя изборните правила е форма на преоткриване на това така необходимо доверие, но не и когато се прави без обществено обсъждане, рискувайки да се постигне обратен ефект", се посочва в мотивите на решението на президента.

Пълните мотиви на държавният глава може да видите ТУК.

Президентът наложи вето на Изборния кодекс

Не закъсняха и реакциите сред различните партии в парламента. 

"Ветото върху Изборния кодекс дава възможност парламентарните сили да отворим дискусия как могат да бъдат преодолени пречките пред реализацията на втория мандат". Това каза председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров пред журналисти в кулоарите на парламента. В началото на този месец в свое изказване Кирил Петков заяви, че ПГ на ПП няма да предложи кабинет на малцинството, ако бъдат гласувани промените в Изборния кодекс за връщането на хартиената бюлетина.

"Изборният кодекс беше един от проблемите, сега виждаме възможност проблемът да бъде преодолян", припомни Гюров и допълни: "Виждаме, че това вето адресира проблемите, които и ние видяхме в Изборния кодекс. Ние ще подкрепим това вето".

БСП няма да промени позицията си за Изборния кодекс (ИК), ще гласува "против" ветото и в подкрепа на кодекса, заяви в кулоарите на парламента лидерът на левицата Корнелия Нинова.

"Няма да променим нищо в позицията, която досега сме изразявали - всеки свободно да решава как да гласува", категорична е Нинова.

По думите ѝ в мотивите те не са видели противоконституционност на текстовете и, според социалистите, Радев действа по "някаква целесъобразност". "Не приемаме тези мотиви, не звучи сериозно, например, че не бива да се дава право на избор на българските граждани как да гласуват, а правото на избор било за кого да гласуват, обясни лидерът на левицата. Ние сме за свободата на избор", категорична е тя.

Десислава Атанасова (ПГ на ГЕРБ-СДС) отбеляза, че са получили аргументите на президента за налагането на ветото. "Видяхме, че той желае хартиената бюлетина, всичко свързано с машинното гласуване и електронното дистанционно гласуване да се запази във вида, в който беше в Изборния кодекс, преди да бъде променен", заяви тя.

Според нея има достатъчно сериозна заявена воля от парламентарните групи това вето да не бъде уважено и да се препотвърдят промените в Изборния кодекс както са ги гласували преди две седмици.

"Очевидно е, че има мнозинство за преодоляването му," коментира Костадин Костадинов (ПГ на „Възраждане“). Той каза, че ще продължат да настояват за предложенията си, които са били отхвърлени на първото и второто четене.

"Друг е въпросът как и по какъв начин ще бъде за пореден път „изнасилен“ дневният ред на Народното събрание, за да може да бъде преодоляно това вето, допълни Костадинов. Той каза, че в случая ГЕРБ, ДПС и БСП ще се хванат за възможността, която им осигуряват останалите няколко дни от работата на парламента до края на тази година, за да успеят да го прокарат. 

По думите на Надежда Йорданова (ПГ на „Демократична България“) ветото на президента е сериозно обосновано и обръща внимание върху това, че на практика с приетите изменения се обезсмисля машинният вот, създават се сериозни опасности за нарушаване на тайната на вота, както и върху това, че двата различни начина на гласуване имат различна защита, което е сериозен проблем с оглед правилното отчитане на вота. 

"Очаквам Народното събрание да обсъди задълбочено мотивите от указа и да се вслуша в президента и в нашите аргументи и ветото да не бъде отхвърлено", заяви Йорданова и посочи, че ще продължат с техните аргументи, за да убедят народните представители, че измененията не са добро решение за изборния процес. Тя посочи, че са излезли данни, според които по-голямата част от българския народ предпочита да гласува с машини. Йорданова коментира, че ниската избирателна активност не се дължи на машините.

Александър Николов (ПГ на„Български възход“) заяви, че позицията им по отношение на Изборния кодекс остава същата и ще подкрепят ветото. В рамките на този парламент при условие, че нямаме излъчен работещ кабинет, парламентарно мнозинство, което да се справи с множеството кризи, не е време за промени в Изборния кодекс, коментира Николов. 

По думите му промените са били предложени и приети, особено между първо и второ четене, в условия на множество нарушения на процедурните правила от правилника за работа на Народното събрание. "Машинното гласуване доказа, че работи", каза Николов и коментира, че връщането към смесеното гласуване и хартиената бюлетина не просто не гарантира честния вот, а ще върне порочни практики. 
БТА