Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане промените в Изборния кодекс, приети от 48-ото Народно събрание.

След дълги заседания и много спорове: НС прие окончателно промените в Изборния кодекс

Това съобщиха от президентската институция. Малко по-късно ветото беше коментирано в Брюксел и от самия президент.

"Знаете, че машинното гласуване преодоля един от големите недостатъци на нашия изборен процес, а именно недействителните бюлетини. И спомогна значително да се намали контролираният вот. Затова не мога да приема, че с този закон се променя на практика характеристиката на машинното гласуване. То вече не е алтернатива на гласуването с бюлетина, а е "гласуване на хартиена бюлетина, която е отпечатана в печатницата на БНБ". Не мога да приема, че партиите се поставят пред различни условия и само онези, които са преодолели бариерата от 4% имат достъп до машинния код", добави Румен Радев.

Този закон допуска и разкриване на тайната на вота, категоричен беше още президентът. Нека си представим в една секция само един избирател гласува с машина или с бюлетина. Напълно е възможна тази хипотеза и означава, че тайната на неговия вот ще бъде разкрита", обясни Румен Радев.

Той не приема също така, че се стеснява участието на българите зад граница в изборния процес и от правния мир изчезва понятието "дистанционно електронно гласуване". "То беше задраскано с този закон", обясни още държавният глава.

От мотивите става ясно, че Радев не е съгласен с възможността да се гласува смесено чрез хартиена бюлетина и машинно.

В тях се посочва, че приетите промени оставят в повечето от секциите избирателят по свое усмотрение да определя начина на гласуване – с хартия или с машина, вместо законът императивно да го постанови по определени критерии.

"С приетите промени не само се дублира без обективен критерий начинът на гласуване, но се подменя и характеристиката на машинното гласуване като вид електронно гласуване, осъществявано в контролирана среда. Това противоречи на целта избирателите да имат „право на избор“ между хартия и машина, тъй като във всички случаи отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става не от машината, а чрез преброяване от секционната избирателна комисия на бюлетините от машинно гласуване", гласят още част от мотивите.

Депутатите с важно решение за протокола от машинното гласуване

Президентът добавя, че машинното гласуване в досегашната уредба в Изборния кодекс е преминало контрол за съответствието с Конституцията и „дава законови гаранции както за всеобщо, равно, пряко и лично упражняване на правото на глас, така и за доброволност, автентичност на волеизявлението на гласуващия, тайна на вота и упражняване на правото на глас".

Пълните мотиви на държавният глава може да видите ТУК.