След три удължения заседания, първите две от които завършили след полунощ, парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). 



В рамките на заседанията имаше много спорове, напрежение в залата и повишен тон. "Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България"(ДБ) организираха протести пред Народното събрание срещу връщането на хартиената бюлетина. От ГЕРБ ги обвиниха в спекулации. По време на среднощното заседание в четвъртък прозвуча и националният химн.

В крайна сметка бе върната възможността да се гласува по избор - с хартиена или с машинна бюлетина. Гласуването ще е зад паравани, а не в "тъмни стаички".

Бюлетините от машинното гласуване ще се броят от секционните избирателни комисии заедно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината няма да се прилага към този на комисията.

Увеличено беше заплащането на членовете на секционните комисии, като то не може да е по-малко от една четвърт от минималната работна заплата.

Броят на мандатите ще се определя на база последното преброяване на НСИ, а не на база ГРАО, както беше прието първоначално по предложение на ДПС.

Депутатите запазиха записа на район "Чужбина", но по предложение на ГЕРБ-СДС решиха да се прилага от 1 януари 2025 година. "Ако не въведем отлагателен текст, районът влиза в сила веднага и при предсрочни избори няма да може да бъде изработена методиката", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Току-що сложихте район "Чужбина" във фризера и го пратихте в небитието", коментира Надежда Йорданова от "Демократична България". И добави, че това е диктатура. "При управлението на ГЕРБ 800 хиляди души избраха да отидат в МИР "Чужбина", а не да си останат в България", на свой ред изтъкна и Кирил Петков, съпредседател на ПП. "Смятаме, че това, което видяхме по време на дебата за район "Чужбина", беше, че без методика няма как да бъде реализиран", посочи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Остана изискването за подадени 40 заявления, за да бъде създадена секция зад граница, а не предложените от ГЕРБ-СДС първоначално 100 заявления. 

Централната избирателна комисия (ЦИК), подпомагана от министъра на електронното управление, предоставя достъп до изходния код и документацията на електронната система за машинно гласуване, както и всички други софтуерни инструменти, приложими в изборния процес, в т. ч. за въвеждане на данни и изчисляване на резултата, на лица, посочени от партиите и коалициите, получили над четири на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори, решиха още депутатите.

Парламентът прие поредица от редакционни поправки, сред които всяка от партиите и коалициите да могат да посочат не повече от три лица, които да имат достъп до изходния код и документация, предоставяна от ЦИК. Достъпът не се предоставя 10 дни преди изборния ден.

ЦИК провежда експеримент със защитена хартия за бюлетини за машинно гласуване в срок до три седмици след приемане на този закон, прие още Народното събрание. Отменено беше експерименталното електронно гласуване.
БТА