Веселин Вучков не отрече за увеличаване на случаите на полицейско насилие
Веселин Вучков не отрече за увеличаване на случаите на полицейско насилие / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Веселин Вучков не отрече за увеличаване на случаите на полицейско насилие
51589
Веселин Вучков не отрече за увеличаване на случаите на полицейско насилие
  • Веселин Вучков не отрече за увеличаване на случаите на полицейско насилие

Има сериозно увеличаване на случаите на полицейско насилие спрямо гражданите. Това завиха от Българския хелзинкски комитет. Според оплакванията, изпратени до комитета, при 27,1% от случаите е употребена сила по време на задържане, а при 25,5% вътре в полицейското управление. В отговор на данните зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков не отрече, че полицейско насилие има. Той призна, че най-много превишени полицейски правомощия има при т.нар. реализации.

Според Вучков нормативната база се откроява с няколко много сериозни пропуска по отношение на превишените полицейски правомощия. Големите проблеми са най-вече при финализирането на специализираните акции на МВР.

„В самите полицейски управления и т.нар. стаички за задържане, сякаш тази тенденция отслабва и по-скоро става дума за финализирането на някои полицейски операции, т.нар. реализации от групите за задържане. Не става дума за това, че те най-много бият. Толкова много дела има спечелени в Страсбург само заради нормативната уредба те са вече над 30”, обясни той.

Зам.-министърът очерта трите проблема, по които МВР трябва най-сериозно да съсредоточи вниманието си. „Всяко едно министерство, което има някакво отношение към тези присъди срещу България трябва да поеме своята част отговорността. По линия на МВР според мен има три аспекта, които трябва винаги да фокусираме. Първото е за превишени полицейски правомощия. Има ли над 30 дела спечелени в Страсбург само заради лоша правна уредба - има. Тогава да се концентрираме върху нея и да се опитаме да я променим. Второ, специалните разузнавателни средства. И третият проблем, които също има отношение към МВР във връзка с делата в Страсбург, е прекомерната продължителност на делата”, изтъкна Вучков.

От Българския хелзинкски комитет обърнаха внимание и на влошените условия в българските затвори, като основна предпоставка за това, посочиха тяхната пренаселеност. Една година след като Хелзинкския комитет даде старт на кампанията си срещу полицейския произвол, от МВР започнаха работа по промените на нормативната уредба в сектора, предвиждащи ограничаването на сила и оръжие при ареста на заподозрени в по-леки престъпления.