Веселин Пенев: Оставката ми е морален акт
Веселин Пенев: Оставката ми е морален акт / БГНЕС, архив

"Аз лично подписах всички документи за сделката с „Царските конюшни" и съм категоричен, че няма нищо нередно по отношение на самата процедура. Подадох оставката си като морален акт, за да няма съмнения", обясни вече бившият областен управител на София Веселин Пенев.

След като стана ясно за скандалната сделка, при която парцелът в центъра на София беше продаден на цена от 90 лв./кв.м., Веселин Пенев категорично отказа да подаде оставка като областен управител, припомня бТВ. След разговор с премиера Бойко Борисов обаче той все пак се оттегли.

Борисов прие оставката на областния управител на София

"Не може да става въпрос за натиск от страна на Борисов, имахме разговор. Аз се съобразих с това, че общественият интерес е сериозен и като морален акт се оттеглих, докато това се изясни", допълва Пенев.

Той поясни, че парцелът с „Царските конюшни" има само обслужващи функции.

„Сградите там са с разрешително за строеж за вечни времена", поясни Пенев.

Борисов сезира прокуратурата за скандалната сделка с "Царските конюшни"

„Процедурата за продажбата е започнала още преди 13 години при предходен областен управител с една сделка, тип замяна с една от фирмите. Абсолютно криминално тази фирма придобива собственост на целия терен и сделката не е била отразена никъде и държавата не е знаела за нея. Без да знае за това, две години по-късно, Министерство на регионалното развитие стартира друга процедура, извършва сделката и се оказва, че новият собственик е получил нещо, за което вече е извършена сделка и се започват едни съдебни дела, при които се опитват да върнат имота", обясни ситуацията областният управител в оставка.

„Собствеността на сградите, които са държавни, си остава същата. Дори и тези сгради да паднат. На същия терен има около 30 други постройки, които са собственост на частни лица и търговски дружества, като в това каре не може да бъде построено нищо без съгласието на собствениците", категоричен е Пенев.

БСП искат оставката на Бъчварова, била съучастник в сделката с "Царските конюшни"

По повод данните, които Росен Малинов изнесе - че теренът е разделен на три части, за да може да се осъществи сделката от името на областния управител, Пенев каза, че това не е вярно:

„Теренът е разделен на три части, когато е влязъл в сила новият кадастрален план през 2010 година. Всяка една спекулация, че зад сделката стоят користни интереси, е несъстоятелна".

„Искам няколко неща да станат ясни за всички: теренът не е продаден за 90 лв./кв.м - собствеността на фирмата е в рамките на малка част от него, всичко друго остава на държавата. Сградният фонд на това място ще си остане там, независимо дали ще се срути или запали", категоричен е областният управител в оставка.

Той определи обвиненията на БСП като популистки, с цел да бъде вкаран клин между партиите в управляващата коалиция, както и да се атакува вътрешния министър Румяна Бъчварова.