Вдигат пенсиите до края на 2006, необлагаемият минимум става 200 лв. догодина
Вдигат пенсиите до края на 2006, необлагаемият минимум става 200 лв. догодина / netinfo

За изпреварващо увеличаване на пенсиите до края на тази година и за необлагаем минимум от 200 лева за 2007 година се договори Съветът на управляващата коалиция, заяви премиерът Сергей Станишев.

Намаляването на данъчното бреме ще продължи и през следващата година, от което в домакинствата ще останат повече средства. Предстои по-прецизно да бъде обсъдена социалната политика, която правителството ще води през първата година, в която страната ни ще е пълноправен член на Европейския съюз. Това каза министър-председателят Сергей Станишев след заседанието на Съвета на управляващата коалиция. Само от увеличаването на необлагаеминия минимум от 160 лева на 200 лева през 2007-ма в бюджета ще постъпят 150 милиона лева по-малко, а очакваните загуби от ДДС догодина ще са 450 милиона лева.

Общо приходите в хазната за следващата година са пресметнати на 41,7 на сто от Брутния вътрешен продукт като 1,2 на сто са от структурни и аграрни фондове на Евросъюза. Разходите ще са 40,9 на сто, а бюджетният излишък – 0,8 процента.

Правителството залага дефицитът по текущата сметка да е 11,8 процента. Вноската на България като член на Европейския съюз също е планирана в Бюджет 2007 и тя е 624 милиона лева, каза още премиерът Станишев.

Средногодишната инфлация догодина ще е 4,4 на сто, а в края на периода 3,1 процента. Сергей Станишев е категоричен, че през следващата година ще се постигне поощряване на бизнеса и ще се гарантира достатъчно ефективна политика по доходите при спазването на разумна фискална политика.

Премиерът поиска Народното събрание да засили текущия контрол по разходните политики на правителството. Това може да става като съответните парламентарни комисии искат периодично министрите да се отчитат пред тях. През 2007 година се очаква преките чуждестранни инвестиции да са 2,7 млрд. евро. Прогнозата е направена след като към днешна дата не са 755 млн. евро, което е рекорд спрямо първото полугодие на 2005 година, като в сумата не са включени и приходите от приватизацията на ТЕЦ “Варна”.