Валентин Димитров ще връща на „Топлофикация“ над 300 000 лева
Валентин Димитров ще връща на „Топлофикация“ над 300 000 лева / снимка: БГНЕС, архив

Бившият шеф на Столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров трябва да върне на дружеството сума от над 325 000 лева, похарчени за луксозни и ненужни стоки и услуги. Решението е публикувано на сайта на Върховния касационен съд (ВКС).

На 19 ноември съдебен състав постанови решение, с което потвърди присъдата на Софийския апелативен съд и сложи край на едно от четирите дела срещу бившия шеф на „Топлофикация“, продължило 9 години. Според него Вальо Топлото ще лежи и три години в затвора заради обвинение в безстопанственост в периода от 2003 до 2006 г.

Съдът определи три години затвор за Вальо Топлото

Свидетелските показания, които са били еднопосочни и непротиворечиви, са категорични, че продуктите надхвърляли необходимото количество и били необичайни по естеството си.

Фирмени пари са харчени за паламуд, синьо сирене, броколи, енергийни напитки, както и за сешоар и маша. Снабдителят на предприятието допълва, че в немалко случаи той е изпълнявал поръчки на съпругата на Вальо Топлото, както и на тяхната домашна помощница. Пазарувал е за дома на подсъдимия, без да разделя закупените стоки, като представял обща фактура в счетоводството на фирмата.

На база на документацията по делото и на водените счетоводни регистри по сметка „други разходи“ са очертани представителните разходи на фирмата за кафе, захар, минерална вода, билети за театър, лекарства, членски внос за клубна програма, разходи за организиране на мероприятия и откриване на почивната база в Приморско, цветя и дарения в размер на над 460 000 лева, от които само за закупените стоки на стойност 41 000 лева са представени фактури.

Валентин Димитров има още три дела, но те още се гледат на първа инстанция. Обвиненията са за присвояване на 5 млн. лв., валутни престъпления и пране на пари.