В София ДПС избира между Бриго, Първанова и Заимов
В София ДПС избира между Бриго, Първанова и Заимов / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Учителските протести са справедливи, но за голямо съжаление това са възможностите на държавата на този етап. Коментарът е на лидера на ДПС Ахмед Доган преди днешното заседание на Централния съвет на партията. Доган потвърди съобщеното по рано от Дарик, че Мартин Заимов е сред обсъжданите варианти за подкрепа от страна на ДПС на местния вот в София. На изборите партията ще се бори за поне 40 общински кмета – в момента ДПС има 32-ма градоначалници.

Ахмед Доган коментира, че преподавателите заслужават достойни заплати и правителството вече имало ясна визия в рамките на една година как да увеличи стандарта им на живот. За нас беше изключително важно да създадем по-добри условия за съществуването на пенсионерите, каза Доган. Тяхното положение беше на ръба на екзистенциалната криза, допълни той. По думите му учителите и държавните служители ще получат достоен ресурс за съществуване, но не трябвало твърде много да се бърза с увеличаването на заплатите.

Ахмед Доган потвърди информацията на Дарик, че за столицата се обсъждат три имена за подкрепа от страна на ДПС на местните избори – Бриго Аспарухов, Антония Първанова и Мартин Заимов.

Без да уточни дали ще предпочитат кандидат на партньорите от тройната коалиция или дясната номинация лидерът на ДПС каза, че това „е нишата и степента на свобода, която ДПС има”. „Ние друг избор нямаме – Мартин със своята нова визия за София, с ноу-хау и като личност, и като начин на мислене и като професионалист, Първанова – като либерал предимно, тя е и огнена жена. Бриго – в социалния вектор, това са и нашите партньори”, каза Ахмед Доган.

Той обеща решение на ДПС за София в най-скоро време. В столицата, където листата на движението ще бъде водена от д-р Стоян Стоянов, ДПС очаква да има поне един общински съветник.

За първи път партията има номинации за кметове в повече от 1/3 от областните градове в страната. В общо 89 общини ДПС ще има свои кандидат-кметове, а в 38 издига коалиционни кандидатури. Въпреки че беше категоричен, че Кърджали не е „манна небесна” за ДПС Доган обяви, че партията ще направи възможното да запази града, защото настоящия им кмет – Хасан Азис, бил сред успешните кметове в национален мащаб.

В Пловдив ДПС издига шефката на Напоителни системи Петя Раева, в Смолян - д-р Петър Фиданов, в Русе - Дениз Зия. Кандидат-кметът на партията в Шумен е Азис Саддула.

Все още няма решение за Хасково, Търговище, Враца, Бургас и Добрич. Вероятно в Разград ДПС ще подкрепи областния управител Наско Анастасов като независим кандидат за кмет, съобщи заместник-председателят на партията Касим Дал.