В НДСВ одобряват участието в коалицията
В НДСВ одобряват участието в коалицията / снимкa: Sofia Photo Agency

Членовете и симпатизантите на НДСВ намират участието на жълтите в тройната коалиция като полезно, сочат междинните резултати от допитването до местните организации на партията, инициирано след резултатите на местния вот. НДСВ започва подготовка за парламентарните избори през 2009 година, стана ясно след заседание на политическия съвет на жълтите. От НДСВ смятат, че парламентарният вот и този за евродепутати трябва да се проведат заедно.

Членовете и симпатизантите на НДСВ започват да разбират, че конфигурацията на бъдещо управление на страната ще бъде много по-сложна, обясни говорителят на партията Станимир Илчев: „И много от тях стигат до разбирането, че сегашната трипартийна коалиция ще изглежда като художествена миниатюра пред вероятно четири- и петпартийните коалиции по-нататък.

На следващото заседание на политическия съвет на жълтите ще бъде създаден предизборен щаб, ще се определи и “профилът” на председателя на щаба. В НДСВ вече ще работят 12 съвета по различни секторни политики. Партията създава и национална информационна мрежа за разяснителна кампания за кандидатстване за средства от фондовете на ЕС.

По въпроса за признаването независимостта на Косово жълтите не бързат с категорична позиция. Те смятат, че дебати в парламента по темата не са необходими: „Подкрепяме усилията за консултация между факторите, от които зависи стабилността на региона преди всичко. Второто, което подкрепяме, е ролята на България като модератор в този процес да се съхрани достатъчно дълго време. Затова не се произнасяме към днешна дата категорично, за момента на признаване на независимостта на Косово”.