/ iStock/Getty Images
"Забавеният с години проект, който стартира по времето на кабинета „Петков“, продължава, независимо от пречките", заяви Георги Гвоздейков
До средата на януари се очакват офертите по новата обществена поръчка за медицински хеликоптер, пусната от ръководителя на проекта за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS) в България Георги Гвоздейков, съобщиха от "Продължаваме Промяната". Днес Гвоздейков алармира за погрешни внушения във връзка с процедурата.

Предметът на поръчката е предоставяне на "Сух лизинг" на въздухоплавателно средство за транспорт по въздух (хеликоптер), осигурен с необходимото медицинско оборудване за нуждите на спешна медицинска помощ с хеликоптер (HEMS) и свързаните с експлоатацията му услуги:

· Обучение на летателния състав (до 6 пилоти);
· Обучение на 1 (един) служител за работа с медицинското оборудване на хеликоптера;
· Обучение на до 2 (двама) служители за извършване на техническо обслужване на хеликоптера;
· Предоставяне на пълен комплект ръководства по експлоатация за летателно опериране и техническа поддръжка;
· Необходимата застраховка за експлоатирането на ВС.

"Знам, че това е от спешна необходимост за хората и няма да отстъпя и крачка назад. Въпреки заплахите и забраните, продължаваме напред докато осигурим медицински хеликоптер в България", коментира още Гвоздейков.

България е единствената държава член на Европейския съюз, която до този момент не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. Затова в края на управленския си мандат кабинетът "Петков" създаде дружество "Хели Мед Сървиз" ЕАД с приоритет да осигури медицински хеликоптери.

От "Продължаваме Промяната" призовават да не се правят опити за саботаж в търсенето на работещи решения на проекта, който е отлаган години наред заради политическо бездействие.
Продължаваме Промяната