В Деня без автомобили въздухът, който дишаме, е значително по-чист
В Деня без автомобили въздухът, който дишаме, е значително по-чист / снимка: Sofia Photo Agency

Мобилни лаборатории към Изпълнителната агенция по околна среда извършиха сравнителни замервания за качеството на въздуха в ден с нормален автомобилен трафик - 21 септември, и в Деня без автомобили - 22 септември, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. За първи път тази година това измерване се прави не само в София, а и в още четири града - Пловдив, Русе, Плевен и Бургас.

Предварителните данни на наблюдаваните атмосферни замърсители показват намаляване до 10 пъти на двата основни замърсителя на въздуха - фини прахови частици и азотни оксиди.

В Русе най-високи концентрации за тях са отчетени на 21 септември, сряда, между 10,00 и 11,00 часа - 31,2 микрограма на кубичен метър фини прахови частици и 44,1 микрограма на кубичен метър азотни оксиди срещу концентрации съответно от 2,7 и 4,9 днес в същите часове от деня.

Най-високите стойности на азотни оксиди са измерени в Плевен на 21 септември, сряда, между 9,00 и 10,00 часа - 63 микрограма на кубичен метър, като на 22 септември по същото време от деня стойностите са в нормата /18-20/.

В Пловдив в най-голяма степен са намалели концентрациите на въглероден оксид - пиковата стойност е била на 21 септември, сряда, между 13,00 и 14,00 часа - 1,5 милиграма на кубичен метър срещу 0,3 на 22 септември в същия отрязък от време.

Резултатите от измерванията на петте подвижни автоматични станции показват, че концентрациите на изследваните атмосферни замърсители от автомобилния транспорт през деня без транспорт намаляват значително: на серен диоксид - от 3 до 10 пъти; на азотен диоксид - от 3 до 10 пъти, а фини прахови частици - от 2 до 10 пъти; на въглероден оксид - от 2 до 5 пъти, на въглеводороди - от един до два пъти.

Автомобилният транспорт е един от основните атмосферни замърсители, на който се дължат 49 процента от националните емисии на азотни оксиди, 57 процента от емисиите на въглероден оксид и над 10 процента от замърсяването с въглеводороди в атмосферния въздух на страната, пише в съобщението.