В България има 803-ма ХИВ-позитивни
В България има 803-ма ХИВ-позитивни / снимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Към 22 ноември 2007 година в България официално са регистрирани 803 ХИВ-позитивни. Новорегистрираните през тази година са 114 лица.

35 процента от новорегистрираните през тази година ХИВ позитивни са под 25-годишни. Това каза пред журналисти д-р Тонка Върлева, национален координатор на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

На 1 декември започва Национална информационна антиСПИН кампания, която е насочена приоритетно към младите хора за повишаване на техните знания за начините за предпазване от инфектиране с ХИВ. Кампанията е под мотото "Бъди в час".

До октомври т.г. в лабораториите на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве и в кожно-венерическите диспансери са се изследвали за ХИВ над 200 000 човека.

Основният път на разпространение е сексуалният, като 83 процента от заразените са станали жертва на този вид зараза. Вторият начин за заразяване с ХИВ/СПИН е кръвният път, който се оказал фатален за 13 процента. Около 3 процента са заразени с вируса на СПИН чрез кръв и кръвни продукти. Под 1 процент е на заразените чрез вертикален път, който предава заразата от майка на дете.

От новорегистрираните 114 ХИВ-позитивни 95 са мъже и 19 жени. Наблюдава се значително повишаване на броя на ХИВ-позитивните мъже, добави д-р Върлева. Средната възраст при мъжете е 32 г., а при жените - 34. Засегнати са всички възрастови групи, като болни ХИВ/СПИН има от 16 до 68-годишна възраст.

Наблюдава се критично понижаване на долната възрастова граница до 16-годишна възраст.

36-процента от новорегистрираните лица са употребяващи интравенозни наркотици и 24 процента от всички новооткрити ХИВ-позитивни са мъже, които са съобщили, че са имали сексуални контакти с мъже, обясни д-р Върлева.

Други 18 процента са открити като лежащо болни. Запазва се тревожната тенденция да се откриват нови ХИВ-позитивни интравенозни наркомани.

От 1986 г. до 22 ноември т.г. общият им брой е 105 човека. 70 процента от новооткритите тази година ХИВ-позитивни са от София и региона на Пловдив.