Увеличават цените на 24 клинични пътеки догодина
Увеличават цените на 24 клинични пътеки догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Д-р Румяна Тодорова и д-р Цветан Райчинов
68906
Д-р Румяна Тодорова и д-р Цветан Райчинов
  • Д-р Румяна Тодорова и д-р Цветан Райчинов

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) постигнаха съгласие за подписване на Национален рамков договор за 2014-а година. Това се очаква да се случи на 18 декември след одобрение от събора на съсловната организация.

Мерките, предприети от Надзорния съвет на касата, които са удовлетворили лекарите, предвиждат от следващата година да бъдат увеличени цените на 24 клинични пътеки, а всеки месец по 5% от оперативния резерв на финансовата институция пък да бъде заделян за болниците.

14,5 млн. лева са предвидени за увеличение на 24 клинични пътеки от началото на следващата година. Повече средства ще има за педиатрията, пулмологията, за ражданията, както и за някои тежки хирургични операции. До 5 на сто на месец или общо 149 млн. лева от оперативния резерв на Касата за 2014-а ще бъдат разпределени между болниците, стана ясно на срещата между лекарите и Здравната каса.

Като друга положителна новина лекарите отчетоха факта, че от всички болници, които са държавна или общинска собственост, вече няма да се взимат средства от заеми, а ще може с тези пари болниците да правят свои собствени инвестиции.

Директорът на Касата д-р Румяна Тодорова уточни, че вече са преведени и дължимите на болниците суми за месец септември в абсолютно пълен размер. „Не мога да кажа, че проговорите минаха леко”, уточни тя, но не пропусна да отбележи, че до тук нямаше да се е стигне, ако по време на управлението на ГЕРБ не бяха прехвърлени парите от здравните ни вноски към държавния резерв.

Лекарският съюз набляга на качествена дейност на медицинските услуги, а не толкова на оборота, увери председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Той допълни, че е по-добре един лекар да прегледа двама души, но както трябва, отколкото да прегледа десет, но само за да постигне финансов резултат.

Предстои Националният рамков договор да бъде подписан на 18 декември след одобрение на събора на БЛС. При така стеклите се обстоятелства от организацията няма да заведат дело срещу Надзорния съвет на Здравната каса, уточниха още лекарите.